szerző:
MTI

Nem jön létre semmilyen mamutintézmény, az Oktatási Hivatal (OH) jelenleg is működik - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón egy az Oktatási Hivatal felduzzasztására vonatkozó kérdésre.

©

Balog Zoltán felhívta a figyelmet arra: az Oktatási Hivatal jelenleg is működik, és "komoly hatósági feladatokat lát el". A miniszter megjegyezte: valóban folyik a háttér-intézményrendszer áttekintése, és azt szeretnék, ha a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) kizárólag intézményfenntartó funkciói lennének. 

"Azt is mondhatnám, profiltisztítás. Nem jelenik meg semmilyen új funkció, semmilyen új intézmény, ellenkezőleg, lesz olyan háttérintézmény, amelyet meg tudunk szüntetni, mert az európai uniós pályázatok kezelését a jelenleg intézményekhez tudjuk tenni. Tehát a rendszer karcsúsodni fog" - jelentette ki Balog Zoltán. 

A Napi Gazdaság szerdán számolt be arról, hogy több mint 4,5 milliárd forintos büdzsével indítja az évet új feladataival az Oktatási Hivatal. A lap emlékeztetett arra, január 1-jétől az OH látja el a pedagógusminősítés és az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) szervezését, továbbá a szaktanácsadói névjegyzék vezetését, április 1-jétől pedig a pedagógiai-szakmai szolgáltatást biztosítja az állami köznevelési közfeladat-ellátás keretében. 

A lap azt írta, a szaktárca szerint mindez a köznevelési háttérintézmények feladatainak és működési folyamatainak "racionalizálását" segíti elő, amivel megszüntethető a párhuzamos feladatrendszer, az egyes feladatok tekintetében egy felelős szervezetet jelölnek ki, megvalósítható továbbá a szervezetek hatékony irányítási rendszerének, ellenőrzésének kialakítása.