szerző:
Eduline

A középiskolások csereprogramjait intéző AFS megkérdezte a magyarokat, mennyire szívesen fogadnának be külföldi cserediákokat.

©

Az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány idén április-május folyamán, több száz fő megkérdezésével online kérdőíves felmérést készített arról, hogy mit gondolnak a magyarok a külföldi cserediákok befogadásáról. Az országos kutatásból az derül ki, hogy a magyar lakosság 86,3 százaléka szívesen befogadna otthonába 3-12 hónapra egy középiskolás, külföldi cserediákot.

A kutatásban megkérdezettek 23,7 százalékát leginkább az motiválná a cserediák-fogadásban, hogy megismerhesse a diák kultúráját, míg 21,6 százalékuk elsősorban nyelvtanulási céllal adna otthont egy külföldi középiskolásnak - áll a kutatásban.

A kutatás szerint 40 százaléknak mindegy, melyik földrészről érkezik a cserediák, mindenképp befogadná, a válaszadók negyede azonban az európai diákokat preferálná. Úgy tűnik, ebből a szempontból a legnépszerűtlenebb földrész Afrika.

Nem is olyan nehéz a magyar nyelv? Cserediákokat kérdeztek meg

Eleve nem tartják megtanulhatatlannak a magyar nyelvet a külföldről frissen érkezett cserediákok, ám egy kis itt töltött idő után még optimistábbak - erre jutott az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány online felmérése. A felmérésben résztvevők diákok gyakorlatilag nulla nyelvtudással érkeztek Magyarországra, három hónap után azonban mindössze a megkérdezettek tizede állította azt, hogy egy szót sem ért osztálytársai magyar mondataiból.