szerző:
MTI

A tanév végéig kétezer-ötszáz pedagógus nyújtotta be a jelentkezését, hogy bekerülhessen az Oktatáskutató és...

©

A tanév végéig kétezer-ötszáz pedagógus nyújtotta be a jelentkezését, hogy bekerülhessen az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) szaktanácsadói névjegyzékébe. Az intézet közleménye szerint a felkészítésben részt vevők ősztől iskolai szinten segítik az új Nemzeti alaptanterv bevezetését, a kerettantervi megvalósítást, illetve szakmódszertani és általános módszertani támogatást nyújtanak a tanítóknak, tanároknak.

Ahogy korábban megírtuk, a szaktanácsadók dolga az lesz, hogy ellátogassanak az iskolákba, konzultáljanak a pedagógusokkal, nézzék meg a tanórákat, mérjék fel, hogy az új szabályozás nyomán milyen típusú és tartalmú szakmai fejlesztésre van szükség. A vizsgálódás eredményeként fel kell állítaniuk egy olyan "diagnózist", amely megfelelő terápia alkalmazásával eredményesebbé teheti a nevelő-oktató munkát.

Az OFI-ban valósul meg a Pedagógusképzés támogatása elnevezésű kiemelt projekt, a bevezető tantárgygondozói felkészítés már elkezdődött. A projektben az OFI feladata továbbá a nemzeti köznevelési rendszerre épülő pedagógus-továbbképzési rendszer létrehozása. Ez a pedagógusok életpályamodelljéhez kapcsolódó továbbképzési programokat, azok követelményszintjeit, értékelési rendszerét tartalmazza - írja közleményében az intézet.

Ezzel párhuzamosan fejlesztik azt az informatikai rendszert, amely elvégzi a szakmai előmenetel nyilvántartását, az újonnan létrejött képzési programok lebonyolítását és nyomon követését, valamint a pedagógusok életpályamodelljének működését. Milyen lesz a kötelező erkölcstanóra? Erről itt, a többi új tantárgyról pedig itt olvashattok. A 2013/14-es tanév beosztását itt nézhetitek meg.