szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A járványügyi szakemberek véleményei és a mindennapi tapasztalatok alapján úgy vélik, az óvodákban és az általános iskolákban sem indokolt a jelenléti oktatás.

Öt szakszervezeti szövetség közös nyilatkozata szerint a koronavírus-járvány miatt a gyerekekre is veszélyes az óvodák és az általános iskolák kinyitása.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a LIGA Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szerdai, az MTI-hez eljuttatott nyilatkozata szerint üdvözölendő és helyes lépés, hogy a kormány a 9-11. évfolyamon a távoktatás fenntartása mellett döntött. A jelenléti nevelés-oktatási feladatok ellátása ugyanakkor a járványügyi szakemberek és a mindennapi tapasztalatok alapján az óvodákban és az általános iskolákban sem indokolt - írták.

Ismertették a Pedagógusok Szaszervezetének (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös felmérésének az eredményeit, miszerint a tanárok 81 százaléka egyáltalán nem, vagy inkább nem érezné biztonságban a tanítványait jelenléti oktatás mellett, 87 százaléka pedig még nagyon korainak tartja az oktatási-nevelési intézmények újranyitását. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának nyilatkozata szerint jelenleg az óvodai ellátásban a gyermekeknek mindössze 6-8 százaléka, míg az általános iskolás korú gyermekeknek alig egy százaléka igényli az óvodai és iskolai felügyeletet - tették hozzá.

A nyilatkozatot aláírók álláspontja szerint ez - a járvány jelenlegi adatai alapján - meggyőző érv a további zárvatartás mellett. A gyermekek felügyeletét az oktatási-nevelési intézményekben továbbra is biztosítani kell - emelték ki. A közleményben kitértek arra is, "a magyar szakszervezeti konföderációk továbbra is a mellett érvelnek, hogy a munkavállalók bérköltségeit vállalja át az állam, ha az egyik szülőnek kiskorú gyermekével otthon kell maradnia a járványügyi intézkedések miatt".

A nyilatkozatot Csóti Csaba, a SZEF, Kuti László, azt ÉSZT, Doszpolyné Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek, Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke írta alá.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!