szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az angol-magyar kéttannyelvű általános iskola és gimnázium intézményvezetője kihasználta, hogy a szülők nem beszéltek magyarul és nem ismerték a rendszert.

Vesztegetéssel vádolja a Fővárosi Főügyészség egy fővárosi kéttannyelvű, ingyenes közoktatási intézmény egykori igazgatóját, mert a vád szerint több esetben pénzt kért külföldi szülőktől azért, hogy a magyar nyelvet nem ismerő gyermekeiket az iskolába felvegye - közölte a a főügyészség vezetője hétfőn az MTI-vel.

A vádirat szerint a 68 éves férfi 1997-2017. között egy budapesti, állami fenntartású angol-magyar kéttannyelvű általános iskola és gimnázium intézményvezetője volt. Az iskolába a felvételről, átvételről egyedül az igazgató döntött. A külsős iskolából érkező tanulóknak a két tanítási nyelvű osztályokba történő felvételhez az alapfokú képzésnél írásbeli és szóbeli szintfelmérőt, közismereti tárgyakból vizsgát kellett teljesíteniük, a középfokú képzésnél pedig sikeres nyelvi különbözeti vizsgát kellett tenniük.

A kéttannyelvű osztályokba jelentkező, magyar nyelvet nem beszélő szülők általában tolmács segítségével, személyesen keresték fel az igazgatót, aki az iskola bemutatását követően felvételért 2016-2017. évben gyerekenként jellemzően 3000 vagy 4000 eurót kért a szülőktől. A szülők nem tudtak arról, hogy az intézményben a közoktatás ingyenes, úgy tudták, hogy az igazgató által elkért, illetve neki átadott összeg a képzés díja.

A Fővárosi Főügyészség szerint összesen hét gyerek felvételéért kért pénzt az igazgató. A férfira az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!