szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már csak néhány hét és több ezer középiskolába jelentkező diák izgulhat a központi felvételi vizsga miatt. Most összeszedtünk miden fontos szabályt és tudnivalót a nagy megmérettetés magyar részéről, sőt még néhány feladatsort is ajánlunk a felkészüléshez.

Az idei központi felvételiket 2021. január 23-án írják a diákok. Mint minden évben, most is lesz pótnap - január 28-án -, amelyen csak azok vehetnek majd részt, akik nyomós indok miatt hagyták ki az első alkalmat. Ebben a furcsa időszakban talán már senki nem lepődik meg azon, hogy idén a központi felvételi, pontosabban a pótnapok száma sem lesz rendhagyó: a veszélyhelyzetre való tekintettel, a bizonság kedvéért most február 5-ére egy újabb pótidőpontot is beiktatnak - mondta el korábban Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár. Arról, hogy pontosan kik vehetnek majd részt a második pótnapon, itt írtunk korábban.

A felvételi vizsgák magyarból és matekból is 45-45 percesek lesznek. Ezalatt mindkét tárgyból 10-10 feladatot kell megoldanotok, 50-50 pontért. A dolgozatokat kék vagy fekete tollal kell megírnotok, a rajzokat viszont készíthetitek ceruzával - írja az Oktatási Hivatal (OH).

De mégis mire kell számítanotok a magyar nyelvi vizsgán?

Ebben a feladatlapban tízből kilenc feladat egy-egy részkérdéshez, részképességhez kapcsolódik. Ezek megoldásához szükségetek lesz a korábbi években elsajáított nyelvi, kommunikációs, helyesírási ismereteitekre. A teszt a szövegértési, szövegalkotási, gondolkodási képességeiteket - felismerés, rendezés, tömörítés, következtetés, véleményalkotás-, valamint az íráskészségeteket is felméri. A feladatok szépirodalmi, ismeretterjesztő és köznapi szövegekhez egyaránt kapcsolódhatnak.

A tizedik feladat ettől összetettebb: önállóan kell szöveget alkotnotok egy adott témáról, egy adott műfaj keretein belül. A fogalmazásotokban a téma megtartásán és a terjedelmen kívül a helyesírásotok, a nyelvhelyességet, a szerkesztést és a stílust is pontozzák.

Milyen témakörök fordulhatnak elő?

A magyar nyelvi feladatlap témaköreit kilencedik évfolyamra jelentkezőként itt, hatosztályos gimnáziumba felvételizőként itt, nyolcosztályos gimibe jelentkezőként pedig itt találjátok.

Milyen legális puskát használhattok az írásbelin?

A magyar nyelvi feladatok megoldásához semmilyen segédeszközt nem használhattok.

+ Tipp a felkészüléshez

Ha úgy érzitek, még rátok férne egy kis gyakorlás a nagy nap előtt, érdemes megoldanotok néhány feladatsort a korábbi évekből. Ezeket itt találjátok.

A középiskolai felvételivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket itt nézhetitek meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!