szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mennyi idő alatt kell majd megoldanotok a matek feladatlapokat a középiskolai felvételin? Milyen készségeket mérnek fel, illetve használhattok-e segédeszközöket? Most minden fontos kérdést megválaszolunk.

A középiskolai felvételi feladatlapjait a 2012-ben kiadott Nemzeti alaptanterv alapján állítják össze - írja az Oktatási Hivatal (OH). Alapelv, hogy nem részesítik előnyben egyik jelenleg forgalomban lévő tankönyvcsalád anyagát sem. Illetve azzal is számolnak, hogy az egyes iskolákban a tananyag feldolgozása nem egyforma ütemű, ezért a feladatlapok elsősorban az adott évfolyamot megelőző évfolyamok tematikus anyagára építenek. Az írásbeli felvételi vizsgák nem hagyományos tantárgyi tesztek: azt mérik fel, hogy a középiskolai tanuláshoz szükséges alapvető készségekkel, képességekkel, kompetenciákkal rendelkeztek-e.

Azt, hogy a magyar nyelvi vizsgán mire számíthattok majd január 23-án, itt írtuk meg korábban, most pedig a matek írásbeliről számolunk be részletesen.

Mennyi időtök lesz a vizsgára, és hány pontot szerezhettek?

A matematika feladtsort 45 perc alatt kell majd megoldanotok, és összesen 50 pontot szerezhettek.

Milyen készségeket mérnek a vizsgán?

A matematika feladatlapok nem kizárólag a tantárgyban tanultakat mérik, hanem ehhez kapcsolódóan a gondolkodásotokat is. Bizonyos feladatok megoldásához többféle kompetenciára is szükségetek lesz. Vagyis a tantárgyi ismeretek mellett fontos lehet a feladatmegoldó készség, a problémaérzékenység, a kreativitás, a logikai biztonság, a szabálykövetés és a koncentráló képesség is. Emellett elvárás, hogy a megoldásokat rendezetten, olvashatóan és követhetően írjátok le.

Milyen segédeszközöket használhattok?

A matek feladatlapok megoldásához rajzeszközökön - vonalzó, körző, szögmérő - kívül más segédeszközt (pl. zsebszámológépet) nem használhattok. 

Milyen témakörök fordulhatnak elő?

A matek témaköröket a 9. osztályba jelentkezők számára itt találjátok, a nyolcosztályos gimnáziumba való felvételi témaköreit itt, a hatosztályos gimnáziumba való felvételiét pedig itt nézhetitek meg.

Hogyan készülhettek a felvételire?

A diákok egy része általában 12 hetes középiskolai felvételi előkészítőn veszt rész, annak érdekében, hogy biztosra menjenek az év eleji vizsgán, vannak akik magántanárhoz is járnak, megint mások pedig úgy gondolják, elég a tanórai készülés. Egy biztos, az előző évek feladatsorainak tanulmányozásával nem lehet mellélőni. Ezeket itt találjátok.

A középiskolai felvételivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket itt nézhetitek meg.

Oktatási naptár: ezek lesznek a legfontosabb dátumok decemberben

A decemberről mindenkinek a karácsony és a téli szünet jut eszébe először, de a várva várt pihenés előtt még lesz néhány fontos határidő és dátum ebben a hónapban. Mutatjuk őket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!