szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Összeszedtük, pontosan mire kell számítanotok január 23-án a magyar nyelvi vizsgán.

A középiskolai felvételi feladatlapjait a 2012-ben kiadott Nemzeti alaptanterv alapján állítják össze - írja az Oktatási Hivatal (OH). Alapelv, hogy nem részesítik előnyben egyik jelenleg forgalomban lévő tankönyvcsalád anyagát sem. Illetve azzal is számolnak, hogy az egyes iskolákban a tananyag feldolgozása nem egyforma ütemű, ezért a feladatlapok elsősorban az adott évfolyamot megelőző évfolyamok tematikus anyagára építenek. Az írásbeli felvételi vizsgák nem hagyományos tantárgyi tesztek: azt mérik fel, hogy a középiskolai tanuláshoz szükséges alapvető készségekkel, képességekkel, kompetenciákkal rendelkeztek-e.

A szakképzés is szóba jöhet? Az átalakuló képzési rendszerről mindent elolvashattok a Szakképzés 2021-es kiadványunkban, ahol a szabályok mellet a teljes szakmalistát is megtaláljátok. A megrendelésért kattintsatok ide.

Hány feladatból áll a vizsga, és mennyi időtök lesz rá?

A magyar nyelvi feladatsor tíz feladatból áll, amit 45 perc alatt kell megoldanotok.

Milyen feladatokra számíthattok?

A magyar nyelvi feladatlapban tízből kilenc feladat egy-egy részkérdéshez, részképességhez kapcsolódik. Ezek megoldásához szükségetek lesz a korábbi években elsajáított nyelvi, kommunikációs, helyesírási ismereteitekre. A teszt a szövegértési, szövegalkotási, gondolkodási képességeiteket - felismerés, rendezés, tömörítés, következtetés, véleményalkotás-, valamint az íráskészségeteket is felméri. A feladatok szépirodalmi, ismeretterjesztő és köznapi szövegekhez egyaránt kapcsolódhatnak.

Miben lesz másabb a tizedik feladat?

A tizedik feladat ettől összetettebb: önállóan kell szöveget alkotnotok egy adott témáról, egy adott műfaj keretein belül. A fogalmazásotokban a téma megtartásán és a terjedelmen kívül a helyesírásotok, a nyelvhelyességet, a szerkesztést és a stílust is pontozzák.

Használhattok segédeszközt a vizsgán?

Nem, a magyar nyelvi feladatok megoldásához semmilyen segédeszközt nem használhattok.

Milyen témakörök fordulhatnak elő?

A magyar nyelvi feladatlap témaköreit kilencedik évfolyamra jelentkezőként itt, hatosztályos gimnáziumba felvételizőként itt, nyolcosztályos gimibe jelentkezőként pedig itt találjátok.

Hogyan készülhettek a felvételire?

A diákok egy része általában 12 hetes középiskolai felvételi előkészítőn veszt rész, annak érdekében, hogy biztosra menjenek az év eleji vizsgán, vannak akik magántanárhoz is járnak, megint mások pedig úgy gondolják, elég a tanórai készülés. Egy biztos, az előző évek feladatsorainak tanulmányozásával nem lehet mellélőni. Ezeket itt találjátok.

A középiskolai felvételivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket itt nézhetitek meg.

Mikor van lehetőség pótló vizsgára a középiskolai felvételin?

Bár még távolinak tűnhet, hamarosan itt van az írásbeli vizsgák ideje. Annak néztünk utána, hogy van-e lehetőség pótló vizsgát tenni, ha valaki nem tud elmenni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!