szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az oktatásügyi miniszter szerint a mintegy harmincmillió mexikói diák számára nem biztonságos visszatérni a tantermekbe, ezért televíziós és rádiós műsorok keretében juttatják el a tananyagot a tanulókhoz. Az oktatáson ugyanúgy kötelező lesz részt venni, mintha tantermi órák lennének, és természetesen a diákoknak vizsgázniuk is kell majd a tanultakból.

Négy, magánkézben lévő médiaszolgáltatóval írt alá megállapodást a mexikói kormány hétfőn arra vonatkozóan, hogy televíziós és rádiós oktatóanyagokkal indulhasson el a következő tanév. Esteban Moctezuma oktatásügyi miniszter indoklása szerint ugyanis a mintegy harmincmillió mexikói diák számára nem biztonságos visszatérni a tantermekbe az augusztus 24-én kezdődő új tanév elején - az észak-amerikai állam világszerte harmadik helyen áll a koronavírusban elhunytak számát illetően.

Mexikóban hivatalos adatok szerint a háztartások csak 56,4 százalékának van internet hozzáférése, és 44,3 százaléka rendelkezik számítógéppel. A szegénység ellenére a háztartások 95 százalékában viszont van televízió - ismertette Moctezuma. Éppen ezért a miniszter szerint a diákok 4550 televíziós és 640 rádiós műsor keretében részesülnének távoktatásban osztályokra lebontva, illetve húsz őslakos nyelven is.

A televíziós és rádiós oktatáson ugyanúgy kötelező lesz részt venni, mintha tantermi órák lennének, és vizsgák is lesznek. A tervezett távoktatási műsorok tartalmát a kormány hagyja jóvá, de a formátumáról egyelőre még nincsenek bővebb információk. A tárcavezető azt is hozzátette, hogy a tankönyveket ingyen fogják szétosztani.

Bár a legtöbb országban még képlékeny, hogy online vagy tantermi oktatással kezdődik-e majd a tanév, de már Skóciában is döntöttek: a járványügyi adatokat figyelembe véve augusztus 11-től, extra óvintézkedések mellett tervezik újranyitni az iskolákat. Erről itt írtunk részletesebben.

Mi vár a diákokra itthon?

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, jelenleg az a cél, hogy az iskolák szeptember 1-jén hagyományos, megszokott formában nyithassanak ki. Arról is írtunk, hogy sok településen meg sem jelent a vírus, mégis felfüggesztették a tantermi oktatást tavasszal, ezért amennyiben szeptembertől a járványhelyzet miatt újabb intézkedésekre lesz szükség, intézményi, helyi vagy regionális szinten kezelné azokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ez azt jelenti, hogy csak azokban az iskolákban lenne távoktatás szeptembertől, ahol ez a járvány miatt szükséges.

Maszkok és kiscsoportos órák - így indulhat újra a felsőoktatás ősztől

Hamarosan visszatérnek az első hallgatók az egyetemekre a vírushelyet után az Egyesült Királyságban. Azonban szigorú szabályok mellett léphetnek csak be az intézményekbe.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!