szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár a legtöbb országban még képlékeny, hogy online vagy tantermi oktatással kezdődik-e majd a tanév, de Skóciában már döntöttek: a járványügyi adatokat figyelembe véve augusztus 11-től tervezik újranyitni az iskolákat. Az iskolák extra óvintézkedésekkel is készülnek.

Jövő hónaptól újranyílhatnak az iskolák Skóciában, ha a kormány elfogadja az erre vonatkozó javaslatot. A járványügyi adatokat figyelembe véve semmi nem szól az újranyitás ellen, ezért a skót kormány valószínűleg amellett fog dönteni, hogy augusztus 11-től nyissák újra az iskolákat Skóciában – írja a BBC. A döntés az aktuális járványügyi helyzet felülvizsgálata után fog megszületni.

A tervek szerint a fizikai távolságtartást nem írják majd elő a diákok között, ugyanakkor a középiskoláktól azt kérik, hogy alakítsák át az osztálytermek elrendezését, illetve - ahol lehetséges - szabályozzák a folyosón tartózkodást. A tanároktól elvárják, hogy amennyire lehetséges, tartsák a két méteres távolságot, de a maszkok viselése nem lesz kötelező - hogy hordják-e, vagy sem, azt rájuk bízzák.

Emellett számos extra óvintézkedést is bevezetnek az iskolák biztonságos működése érdekében. Különös figyelmet fognak fordítani a takarításra, arra, hogy mindenki rendszeresen mosson kezet, valamint gyors hozzáférést biztosítanak majd a koronavírus-tesztekhez, így bárkit tesztelhetnek, akinek tünetei jelentkeznek.

Korábban már írtunk róla, hogy Angliában is fontosnak tartják az iskolák újranyitását - természetesen szigorú szabályok mellett. Itt bizonyos esetekben érdemes lesz kisebb csoportokban tanítani a diákokat, de az alapvető elv az évfolyamok szerinti elkülönítés lesz. Az útmutató szerint nem lesz szükség az általános iskolások elkülönítésére, a középiskolások esetében azonban javasolják az 1 méteres távolság betartását. A tanárok és a diákok között pedig még fokozottabb, 2 méteres távolságot tartanak megfelelőnek. Az angliai újranyitásról itt olvashattok részletesebben.

Mi vár a diákokra itthon?

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, sok településen meg sem jelent a vírus, mégis felfüggesztették a tantermi oktatást tavasszal, ezért amennyiben szeptembertől a járványhelyzet miatt újabb intézkedésekre lesz szükség, intézményi, helyi vagy regionális szinten kezelné azokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ez azt jelenti, hogy csak azokban az iskolákban lenne távoktatás szeptembertől, ahol ez a járvány miatt szükséges.

Sokkal rugalmasabbak a brit iskolák a vizsgákkal kapcsolatban

Arra figyelmeztették az angliai iskolákat, hogy az idén legyenek enyhébbek a számonkérések, azért, hogy minden tanuló teljesíteni tudja az záróvizsgákat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!