szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem lehet rajtuk tetoválás, néhány kivétellel ékszer sem, és a médiának sem nyilatkozhatnak a szeptembertől elinduló iskolaőrök.

Az iskolaőrök rendőri jelvényt fognak viselni, formaruházatukat - amelynek felső részén rajta lesz, hogy iskolaőr - csak az iskolán belül hordhatják. Ezenkívül nem lehet rajtuk tetoválás és néhány kivétellel ékszer sem - derült ki a pénteken megjelent Magyar Közlönyből.

A médiának nem nyilatkozhatnak, ugyanakkor írásban jelenteniük kell minden felmerülő esetet a szolgálati elöljárójának, vagyis a rendőrségnek. Arról, hogy az iskola felé is lesz-e ilyen kötelezettségük, nem írnak.

Képzésük 120 órás lesz, amely elméleti és gyakorlati részből is áll - mindez modulzáró vizsgával zárul majd. Az iskolaőrnek több más kötelezettségük mellett pszichológiai alkalmassági vizsgán is meg kell felelniük, ezek minimumfeltételei a következők: kiegyensúlyozott pszichés állapot, átlagos érzelmi-indulati kontroll, átlagos pszichés terhelhetőség, stressztűrő képesség, átlagos intellektuális képességek, átlagos kommunikációs képesség, átlagos felelősségtudat, szabálykövető magatartás.

Hozzáteszik, hogy az alkalmassági vizsgát kétévente kötelesek megismételni. Közben a Népszava arról ír, hogy bár eddig arról volt szó, hogy középfokú végzettséggel kell, hogy rendelkezzen az iskolaőr, a toborzó plakáton ez már csak előnyt jelentő kategória.

Pest megyében 10 ezer forinttal többet lehet majd keresni iskolaőrként, mint máshol

Vidéken bruttó 220 ezer forint, Pest megyében és a fővárosban pedig 230 ezer forint lesz az iskolaőrök munkabére.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!