szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírus-járvány miatt bezárt óvodák vidéken május 25-től, Budapesten június 2-tól fogadják ismét a gyerekeket. A kényszerszünet utáni első nap képei közül válogattunk.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a köznevelési államtitkár a Facebookon bejelentette, hogy a járványveszély csökkenésével az óvodák és bölcsődék a megyékben május 25-étől, a fővárosban június 2-ától visszatérnek a normális működési rendhez.

Ilyen volt az első nap a salgótarjáni Mackóvár Központi Óvodában:

©
©
©
©
©

A Nemzeti Pedagógus Kar az újranyitáshoz átmeneti házirendet ajánl az óvodáknak. Azt javasolják az intézményeknek, hogy a személyes érintkezések csökkentéséért biztosítsanak széles időintervallumot a gyerekek érkezésére, hazavitelére. A fertőzés kockázatának csökkentéséért a kísérők ne menjenek be az épületbe, és csak a legszükségesebb tárgyakat vigyék be az intézménybe, csak egészséges gyermek és felnőtt tartózkodjon az óvodában, és csak azok a gyermekek vegyék igénybe a délutáni pihenést, akiknek a felügyelete máshogy nem megoldható - írták. Hozzátették: mivel nem kötelező az ellátást igénybe venni, a gyermekek hiányzását betegség és egyéb indok esetén is tekintsék igazoltnak.

Az intézményekben folyamatosan biztosítani kell az alapos fertőtlenítéshez szükséges eszközöket, fokozottan ügyelni kell az egészségügyi szokások betartására, és ellenőrizni kell azok gyakorlati megvalósítását - emelték ki. Valamint felhívták a figyelmet arra is, hogy a gyerekek minél többet tartózkodjanak a szabadban, a termekben szellőztessenek gyakran, a veszélyeztetett korosztályba tartozó, és krónikus betegségben szenvedő dolgozók pedig lehetőleg ne foglalkozzanak közvetlenül a gyermekekkel.

A Nemzeti Pedagógus Kar szerint a fenntartóknak érdemes kihasználniuk a két hét nyári zárást, mert szeptembertől szinte lehetetlen lesz kiadni az óvodapedagógusok megmaradt több napos szabadságát. Az ajánlásban továbbá nem javasolják hagyományos ballagás megszervezését, de meghitt körülmények között történő elköszönésre augusztus 31-ig bármikor lehetőség van.

Megvannak a részletek az iskolák júniusi kinyitásának szabályairól

Most már kormányrendeletben is kiemelik, az iskolák júniusi kinyitása lehetőség a felzárkózásra, egyébként a távoktatás ugyanúgy megy tovább, mint addig. Egészen június 26-ig minden iskolában lesz felügyelet, ahogyan gyermekétkeztetés is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!