szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az utóbbi napokban több megdöbbentő videó került elő, amin diákok megfenyegették vagy bántalmazták tanárukat. Kiderült, a tanulók agresszív viselkedés az ország számos iskolájában problémát okoz. De vajon mi az oka, hogy egyre fiatalabbaknál jelenik meg az erőszak?

Korábban a tanári szakma magas státuszt jelentett, de "mára a pedagóguspálya felhígult, a társadalmi nyilvánosság pedig kiszélesedett".Tehát az emberek mindenhez hozzászólnak, bármiről kendőzetlenül elmondják a véleményüket, gondolom, a szülők otthon is ezt teszik, ami nem baj, csak a gyerekek még nem tudnak disztingválni, nem érzékelik, hogy a gyerekstátuszból fakadóan bizonyos tiszteletet kellene mutatniuk a felnőttekkel szemben - mondja Szabó-Tóth Kinga szociológus, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének vezetője, akit a boon.hu kérdezett a témával kapcsolatban.

A szakértő szerint az is közrejátszik a diákok viselkedésében, hogy egyre nehezebb őket motiválni. A diákokat nem érdekli a tananyag, folyamatosan telefonon keresik az élményeket, illetve az otthoni frusztrációkat is kivetítik az iskolában.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke arra is rávilágított, a társadalom elképesztően differenciálódott, a gyerekek pedig túl gyakran találkoznak agresszióval a médián és egyéb internetes csatornákon keresztül. Ennek köszönhetően az agresszív viselkedés egyre fiatalabb korosztályban jelenik meg, és már az óvodákban is vannak erőszakos gyerekek, akik nem tudnak együttműködni a pedagógusokkal és a gyerektársaikkal.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a kormány egy új intézkedéssel tervezi visszaszorítani az iskolai erőszakot: kamerával figyelnék meg a gyerekeket a tantermekben és a folyosókon. A teljes cikket itt olvashatjátok el a témában.

Újabb videó került elő, ahol diákok bántalmazzák tanárukat

Újabb tanárbántalmazásról került elő videó. Az eset most egy mezőtúri iskolában történt.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.