szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az iskolaérettségi vizsgálatok központosításáról és az óvodák új Nemzeti Alaptantervben való megjelenéséről kérdezte a Népszava a Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnökét, aki elmondta: a rugalmas iskolakezdés eltörlése miatt aggódnak a leginkább, és egyik ügyben sem látnak még tisztán.

A helyzetet úgy lehetne jellemezni: kész őskáosz – mondta Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke a Népszavának az iskolaérettségi vizsgálatok átalakításával kapcsolatban.

Az Országgyűlés júliusban megszavazta a köznevelési törvény módosítását, ami szerint a 2020/2021-es tanévtől az iskolaérettségről már nem a gyermeket ismerő óvodapedagógusok, hanem egy állami szerv fog dönteni. Aki adott év augusztus 31-éig betölti hatodik életévét, annak szeptemberben kötelező iskolába mennie - a szülők január 15-ig kérelmezhetik, hogy gyermekük még egy évig az óvodában maradhasson. A pontos részletek azonban mind a mai napig nem ismertek, a kormány ugyanis még nem adott ki végrehajtási rendeletet az intézkedéshez.

A PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke a Népszavának elmondta: még nem látnak tisztán, és most ez aggasztja leginkább az óvodapedagógusokat.

A lap továbbá úgy értesült, a készülő új Nemzeti alaptantervben (NAT) külön fejezetet kapnak az óvodák, amely elsősorban az óvoda-iskola átmenetre fókuszál majd, az Óvodai nevelés országos alapprogramját nem váltja fel. Szakmai körökben azt hallani, ez az óvodák államosítása felé vezető egyik első lépés lehet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanakkor cáfolta, hogy erre készülnének - írja a Népszava.

Verba Attiláné a lapnak elmondta: hallott arról, hogy megjelenhetnek a NAT-ban is az óvodák, de arról nem tud, hogy erről a minisztérium vagy a kormány valamelyik képviselője bővebben tájékoztatta volna a szakszervezeteteket.

Nyílt levélben kérik a pszichológusok, hogy legyen végre információ az új iskolaérettségi vizsgálatokról

"Amellett, hogy a majdani bizottság kiléte aktuálisan nem ismert, a mai napig nem tudjuk, hogy milyen tesztek/eljárások alapján kísérelik majd meg megállapítani azt, hogy a gyermek iskolaérett-e" - írják pszichológusok a kormánynak címzett nyílt levélben azzal kapcsolatban, hogy januártól az óvodák helyett egy állami szerv dönthet a gyerekek iskolaérettségéről.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.