szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több iskolában komoly gondot okoz a pedagógushiány, a pályakezdők egyharmada ugyanakkor el sem kezd tanítani. A természettudományos tanárszakokra jelentkezők száma a legalacsonyabb - írja a 24.hu.

A pedagógushiány miatt több iskolában nehézséget okoz a tanév elkezdése - írja a 24.hu. Több intézményben nincs matematika- vagy némettanár. 

A helyzet valószínűleg hosszútávon sem fog változni, mivel - ahogy mi is megírtuk - hiába végeznek évente többezren tanárszakon, a pályakezdők egyharmada el sem kezd a pályán dolgozni, nyugdíjba pedig éves átlagban 4500-5000 pedagógus megy.

A 24.hu számítása szerint az osztatlan, kétszakos tanárképzésre felvettek száma 2017-ig növekedett, akkor 2343-an kerültek be ilyen szakra. 2019-ben azonban már csak 2018 hallgató kezdte az egyetemet ilyen képzésen. A természettudományos szakok esetében a legaggasztóbb a helyzet: fizikatanári szakra - bármely szakpár tagjaként - 2019-ben mindössze 35-en, kémiatanárira pedig 61-an nyertek felvételt.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felmérése szerint a tanárok egy héten átlagosan 68 órát dolgoznak, a részleteket itt olvashatjátok:

Friss felmérés: a pedagógusok 18%-a az első lehetséges alkalommal elhagyná a pályát

Gyorsjelentést tett közzé a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) arról, mennyit dolgoznak a pedagógusok a saját bevallásuk alapján.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.