szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy friss előrejelzés szerint, a következő évtizedben a tanárokból és az akadémikusokból is túlkínálat lesz Észak-Írországban – írja a BBC.

A Gazdasági Minisztérium legfrissebb jelentésből kiderül, hogy az új tanárok már most is küzdenek a munkakereséssel, és tanárképzési reformokra lenne szükség - írja az oldal.

A friss jelentés magába foglalja a diplomások iránti keresletet egészen 2028-ig. Ebből kiderül, természetesen vannak olyan területek is, ahol több emberre lenne szükség. Ide tartoznak a mérnöki és technológiai, valamint a matematikai,  a számítógépes tudományok és a fizikai és környezetvédelmi tudományok. A becslések szerint a gazdaságnak évente további 330 mérnöki és technológiai diplomásra, illetve 290 matematika és informatika végzettséggel rendelkezőre lenne szüksége.

Problémás lesz a tanévkezdés? Több iskolába már "bármilyen szakos" tanárokat keresnek

Még mindig óriási a tanárhiány, a következő 15 évben pedig 75 ezer oktató mehet nyugdíjba. A kormány szerint nincs ok pánikra - bár van iskola, ahova komplett tanári kart keresnek.

Ezzel szemben a tanári pályán túlkínálat alakult ki, és évente nagyjából 140 olyan tanár van, aki nem talál magának állást. 2018-ban például 515 friss diplomás tanár került ki Észak-Írország négy tanárképző központjából.

A jelentésből az is kiderült, hogy a fiatalok a szakmai és műszaki képesítéseket még mindig alacsonyabb rendűnek tartják az egyetemi végzettségekkel szemben, és ez a nézet nagyban befolyásolja a továbbtanulással kapcsolatos döntésüket. Pedig a következő évtizedben előreláthatólag az IT ágazatban lesz a legnagyobb mértékű a szabad munkahelyek számának a növekedése. Becslése szerint mintegy tízezer további számítógépes programozóra lesz szükség Észak-Írországban ebben az időszakban.

Továbbá a vendéglátás, az egészségügy és a jogi szektor területein várható még a munkahelyek számának a növekedés.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.