szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 2020-ban létrejövő technikumok 10. évfolyamán ágazati alapvizsgát kellene tenni, a diákok pedig a 13. év végén egyszerre érettségiznének és tennének OKJ-vizsgát.

A Magyar Nemzet Pölöskei Gábornét, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkárát idézi, aki a szakképzés átalakításának tervezett lépései között említette azt is, hogy a 10. osztály végi alapvizsga komoly tényező lenne, a gazdasági szereplők az eredmények alapján döntenének arról, melyik diák menjen hozzájuk gyakorlati képzésre.

Akit egyik cég sem választ ki, azt az iskola helyezi el – mondta a helyettes államtitkár. Jelezte: a technikumba járók a 13. év végén egyszerre tesznek érettségi és OKJ-vizsgát is.

Itt vannak a részletek a szakképzés átalakításáról: lesznek orientációs osztályok és műhelyiskolák is

A szakképzés megújítása érdekében 2020 szeptemberében a mostani szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák pedig hároméves szakképző iskolákká alakulnak - jelentette be Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára szerdai budapesti sajtóbeszélgetésén, a Szakképzés 4.0 stratégiát ismertetve.

Ez utóbbi ötödik tárgyként épül be az érettségibe. Rámutatott arra is, hogy míg a szakgimnáziumi végzettség adta pluszpontok ma nem jelentenek komoly előnyt a főiskolai, egyetemi felvételin, addig a technikusi képesítés megszerzése olyan magas pontszámot eredményez majd, ami szakirányú továbbtanulás esetén egyenes út lesz a felsőoktatásba.

Pölöskei Gáborné arról is beszélt, hogy a technikumban csak egy idegen nyelvet fognak tanulni a diákok, a külföldi tanfolyamokat pedig egybefüggő, négyhetes, vállalati környezetben eltöltött szakmai gyakorlatként képzelik el.

Átalakítják az ösztöndíjrendszert is, 2020-tól már nemcsak a hiányszakmák tanulói, hanem minden diák anyagi támogatást kaphat, ezt azonban tanulmányi eredményhez kötik. Változás lesz, hogy az ösztöndíj teljes összegéhez csak az juthat hozzá, aki el is végzi a képzést.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!