szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Öt év alatt közel negyedére esett vissza az ország négy rendészeti szakközépiskolájába jelentkezők száma.

Míg 2014-ben 3060-an, 2018-ban már csak 1715-en jelentkeztek, az idén pedig alig 880-an érezték vonzónak a rendészeti képzést – közölte a Belügyminisztérium a Népszava megkeresérére. Ráadásul a jelentkezők száma 880, nem pedig a felvetteké.

Tapasztalatok szerint sokan már meg sem jelennek a felvételi vizsgákon, akik pedig mégis, azok harminc százaléka az első körben kihullik a rostán az alkalmassági vizsgákon. Az egyik rendészeti középiskola tanára azt mondta a lapnak: nem lehet azon csodálkozni, hogy ilyen mértékben csökken a jelentkezők száma, a rendőri pálya nem vonzó, egy gyárban, betanított munkásként többet lehet keresni.  

Tarolt az ELTE, ebben az évben is erre az egyetemre felvételiznek a legtöbben

A tavalyinál is többen, összesen 24 764-en jelentkeztek az Eötvös Loránd Tudományegyetem képzéseire, 13 459-en első helyen jelölték meg az intézmény képzéseit - közölte az egyetem.

2010 előtt 1200 diák is tanult a miskolci rendészeti szakközépiskolában. Az idén szeptembertől azonban – a Belügyminisztérium adatai szerint – jó, ha 200-an megkezdik itt tanulmányaikat. Míg 2010-ben 2618-an jelentkeztek, tavaly már csak 640-en, idén pedig mindössze 303-an.

A kevés jelentkező pedig nem minden, ugyanis a frissen végzettek nagyjából tíz százaléka leszerel, amint lejárt az a határidő, amíg vissza kellene fizetnie a képzése költségét, de később is nagy a lemorzsolódás.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!