szerző:
Eduline

Több mint egymillió az írástudatlanok száma Szerbiában, a 15 évnél idősebb polgárok több mint 20 százaléka nem rendelkezik általános iskolai végzettséggel. A felnőtt lakosság 50 százaléka nem jutott tovább az általános iskolánál. Jelentős részük funkcionális analfabéta.

A riasztó adatokat szeptember 8-a, azaz az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napja alkalmából hozták nyilvánosságra. A lakosság képzettebb részének többsége valamilyen középiskolai végzettséggel rendelkezik, a Koszovó nélkül 7,5 millió lakosú országban 6,5 százaléknyi az egyetemi, vagy főiskolai végzettségűek számaránya.
   
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi, 2009-es PISA-felmérése szerint a szerb diákok - a felmérésben részt vett országok listáján - a sereghajtók közé tartoztak, ami azt bizonyítja, hogy ismereteik az lexikális tudásra szorítkozik. Milyen eredményt értek el a legutóbbi PISA-felmérésen a magyar diákok? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

A helyzet nemzetközi kitekintésben sem túl rózsás: a világ összlakosságából 830 millióan írástudatlanok. Háromnegyed részük a Szaharától délre fekvő afrikai országokban élnek.
   
Az írástudatlanság felszámolása szorosan összefügg az iskolai végzettséggel, az iskolába járó gyerekek számával. Szerbiában most, a tanévkezdéskor 76 800 elsős kisgyerek lépte át az iskola kapuját, az általános és középiskolákban pedig összesen körülbelül 920 000 kezdték meg a tanévet.

A szerb közoktatási dolgozók szakszervezetének adatai szerint az országban 3 578 kihelyezett tagozattal rendelkező általános iskolában és 548 középiskolában folyik oktatás. Szeptember 8-a az UNESCO 1965-ben meghozott döntése óta az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napja.

MTI