szerző:
Eduline

Elutasította a japán legfelsőbb bíróság annak a tanárnak a keresetét, aki fellebbezést nyújtott be, mert két évvel ezelőtt megrovást kapott viselkedése miatt - nem volt hajlandó elénekelni a himnuszt, és nem nézett a japán nemzeti zászlóra.

A 64 éves tanár több társával együtt hagyta figyelmen kívül a tokiói oktatási bizottságának egyik rendelkezését, amely szerint az iskolai ünnepeken a nemzeti lobogó felé fordulva el kell énekelni a himnuszt - a pedagógus szerint az önkormányzat megsértette az alkotmány által garantált lelkiismereti és gondolatszabadságot, amikor fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene. Sokakat több hónapra eltiltottak a tanítástól, másoktól megvonták a fizetést, számos tanár végleg elveszítette az állását.

A nyugdíjas pedagógus még 2004-ben követte el vétkét egy tokiói bizonyítványosztáson, fellebbezését a legfelsőbb bíróság azonban elutasította, az ABC News információi szerint indoklásukban az áll, a himnuszéneklésről szóló rendelet nem sérti a gondolatszabadságot.A tanári szakszervezet elnöke azt álltja, hogy a himnusz éneklésének kötelezővé tétele az ország militáns gyökereit idézi, amikor a második világháború idején istenként tisztelt Hirohito császár uralkodott. A himnusz szövegében az áll, hogy a császár az örökkévalóságig uralkodik, ezért többször bírálták már az ország liberális és baloldali politikusai. Éneklése a második világháború idején kötelező volt a japánok által elfoglalt Koreában, Kínában és más ázsiai országokban is.

Kimi ga jo Japán nemzeti himnusza. A szöveg Heian-kori vaka a Kokinsú gyűjteményből, a dallam a Meidzsi-korszakból származik, 1880-ból. Egy 11 évvel korábbi, népszerűtlen melódiát váltott fel. Bár az alkotást régóta használták himnuszként, hivatalosan csak törvénymódosítás tette azzá 1999-ben.
Forrás: Wikipedia

eduline