szerző:
Eduline

Minden nyolcadik általános iskolás megbocsáthatónak tartja a gyilkosságot, ha az áldozat „megérdemli” büntetését, kétharmaduk pedig a „rászoruló” tolvajokat sem ítélné el – derül ki a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának felméréséből.

Húsz éve a 8-15 évesek negyven százaléka mondta azt, hogy nem szeretetteljes a légkör a családjában, mára ez az arány hetven százalékra emelkedett – mondta a Borsnak Tóth Istvánné, a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának adjunktusa. Az ezerötszáz megkérdezett általános iskolás tizenhárom százaléka állította azt, hogy el tudnak képzelni olyan helyzetet, amikor a gyilkosság „indokolt”. A diákok többsége a lopásban sem lát kivetnivalót, szerintük több politikus is ezt teszi.

Az általános iskolások többsége nem tartja komoly bűnnek a lopást

„A fiatalok szerint otthon nem kíváncsiak a véleményükre, még egy tévéműsorral kapcsolatban sem. A magukat sem túl szépnek, sem túl okosnak nem tartó gyerekek bevallották, hogy azért hangoskodnak és randalíroznak, hogy felfigyeljenek rájuk” – magyarázta az egyetemi oktató.

Iskolai erőszak: minden tizedik diákot érint

Mobiltelefonnal felvett verekedések, tettlegességig fajuló tanár-szülő konfliktusok és a verbális agresszió minden formája - az oktatási jogok biztosának felmérése szerint minden tizedik diákot ért már bántalmazás az iskolában, a kiabálás, a megszégyenítés és a káromkodás pedig lassan mindennapossá válik az osztálytermekben. A témáról bővebben itt olvashatsz.

eduline