szerző:
Eduline

Kössék szakmai végzettség vagy az érettségi megszerzéséhez a tankötelezettség felső korhatárát - javasolta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a Vége a számháborúnak! címmel meghirdetett sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

A PDSZ meglátása szerint ennek megfelelhet a napokban megemlített 16 éves korhatár, ugyanakkor ezt csak akkor támogatják, ha eddig az életkorig szakmai végzettséget szerezhetnek a tanulók. Ha ez nem valósul meg, akkor elképzelésük szerint tovább kellene a gyermekeknek iskolába járniuk az első szakvégzettség vagy az érettségi megszerzéséig. Meglátásuk szerint a kötelező korhatár betöltéséig a közoktatásnak ingyenesnek kell maradnia - hangsúlyozta Menrdey László.

Emlékeztetett arra, hogy a közoktatási törvény tervezetében eredetileg 17 év szerepelt a tankötelezettség korhatáraként, aztán Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter néhány hete 15 évben határozta ezt meg, amit idén szeptember 1-jétől akarnak bevezetni. "Meglepő volt, hogy a nemzetgazdasági miniszter jelentette ezt be, ennek rossz üzenete van, azt jelzi, hogy a közoktatás a gazdasági helyzet szigorú függvénye" - tette hozzá.
   
Utalt arra is, hogy 18 év jelenleg az érvényes tankötelezettségi korhatár, ennek bevezetése azonban "kissé elsietett volt", mert a közoktatási intézmények nem voltak erre felkészülve, és sokan kényszerültek így iskolába járni, noha nem akartak.
   
Az elnök elmondta: a felmerülő kérdéseiket nem tudják feltenni a kormányzatnak, mert - szemben a tavalyi második félévvel, amikor úgy tapasztalták, hogy megvolt az ez irányú szándék - január óta nincs a kormányzattal egyeztetés egyebek mellett sem a pedagóguséletpálya-modellel, sem a tankötelezettség korhatárának csökkentésével kapcsolatban. A kormányzat parlamenti kétharmada ugyanakkor "nem válthatja ki a szakmával történő konzultációt" - fogalmazott.
   
A PDSZ a fontos kérdések közé sorolta azt, hogy "mi történik azokkal, akik kikerülnek az iskolából". Ezzel kapcsolatban felvetette, hogy ha valaki később jön rá, hogy szeretné megszerezni első szakvégzettségét, "ingyenes lesz-e az számára 20-22 évesen is". Megjegyezte, hogy ha 3-4 évet tölt egy volt diák iskolán kívül, akkor "nehezen megy vissza az iskolába".
   
Szintén a kérdések között említette, hogy nem tudják: hány éves korig ingyenes a közoktatás, illetve azt, hogy meddig kapnak majd családi pótlékot a szülők, ami jelenleg a gyermek 20 éves koráig jár, ha tanul. Nem lehet tudni, hogy ha valaki 16 évesen nem tanul tovább, kapnak-e a majd a szülei utána családi pótlékot - mutatott rá. A PDSZ elnöke elmondta: javasolják, hogy a tankötelezettség 5 éves alsó korhatárát vigyék le 4 évre annak érdekében, hogy "a szocializációs időszak meghosszabbodjon".

 MTI