szerző:
Eduline

Meglepő eredményre jutottak a stockholmi Karolinska Institute kutatói: adataik szerint a 15-16 éves diáklányok jóval gyakrabban néznek a pohár fenekére, mint a tinédzser fiúk.

A kutatók összesen huszonhárom ország 38 ezer diákját kérdezték alkoholfogyasztási szokásaikról, ám mindössze két országot találtak, ahol a lányok gyakrabban nyúlnak alkoholos italokhoz, mint a fiúk – Nagy-Britanniát és Norvégiát. A stockholmi Karolinska Institute munkatársai szerint a furcsa eredménynek valószínűleg kulturális oka van, írja a Daily Mail.

A 15-16 éves diákok nyolcvan százaléka egyébként rendszeresen fogyaszt alkoholt – nem csak ebben a két országban, hanem egész Európában. Pedig a lerészegedő diáklányokat nagyobb valószínűséggel kezdik el zaklatni a szórakozóhelyeken, ráadásul az iskolában is rosszabbul teljesítenek.
Gyakran néznek a pohár fenekére a diákok

Az összefüggés mindkét irányban "működik": liverpooli kutatók szerint ugyanis a lógós diákok gyakrabban fogyasztanak alkoholt, mint azok a tanulók, akik soha nem hiányoznak igazolatlanul az órákról. A szakemberek szerint a probléma hátterében az áll, hogy a hátrányos helyzetű, rossz körülmények között élő diákok általában nem tudják megbeszélni gondjaikat a szüleikkel, ezért gyakrabban fogyasztanak szeszes italokat. A furcsa összefüggésről bővebben itt olvashatsz.

eduline