szerző:
Eduline

Felfüggesztették azt a 16 éves kaliforniai diákot, aki a Facebookon trágár szavakkal illette biológiatanárát – a pedagógus állítólag túl sok házi feladatot adott fel hétvégére.

Donny Tobolski Facebook-oldala

A tizedikes Donny Tobolski az iskola igazgatójának azt mondta: dühös volt a plusz házi feladat miatt, ezért kezdte el szidalmazni a pedagógust a közösségi oldalon, az üzenőfalra tanítási idő után, otthoni számítógépéről írt – adta hírül a Blippitt.com. A diákot azonnal felfüggesztették, az American Civil Liberties Union azonban levelet küldött a Mesa Verde középiskolának, amelyben hosszasan taglalták, hogy ezzel a döntéssel hány szövetségi törvényt sértett meg az intézmény vezetője. „Mivel a diák posztja nem tartalmazott fenyegetést, csupán egy véleményt, nem szabad megbüntetni őt” – áll a szervezet levelében.

Komoly következménye lett a „Támadj meg egy tanárt” Facebook-akciónak

Az a hat középiskolás már rosszabbul járt, akik a „Támadj meg egy tanárt” elnevezésű eseményt hirdették meg a közösségi oldalon – őket a rendőrség is kihallgatta. A 12-13 éves diákok azt mondták, csupán viccnek szánták a bizarr akciót, amelyhez több mint százan csatlakoztak. „Komolyan kell vennünk az ehhez hasonló fenyegetéseket, mert egyre gyakrabban fordulnak elő iskolai lövöldözések” – mondta az egyik tanuló iskolájának igazgatója az AP hírügynökségnek. A furcsa Facebook-eseményről bővebben itt olvashatsz.

A diákokat azon a napon tartóztatták le a rendőrök, amikor az egyik omahai középiskolában egy 17 éves fiú tüzet nyitott tanáraira, megölte az intézmény igazgatóját és titkárságvezetőjét, majd véget vetett saját életének is.

Floridában tilos a tanár-diák kapcsolat a közösségi oldalakon

Florida állam egyik iskolai körzete az ehhez hasonló esetek miatt már tavaly augusztusban megtiltotta a pedagógusoknak, hogy a Facebookon vagy más közösségi oldalakon keresztül kommunikáljanak diákjaikkal. „Ez a fajta kapcsolat nem illendő, mert összekeveri a munkát és a magánéletet” – olvasható a tanév kezdetén a tanárok számára kiadott szabályzatban, amely többek között azt is megtiltja, hogy a pedagógusok ezeken az oldalakon bármilyen információt közzétegyenek iskolai munkájukról.

eduline