szerző:
Eduline

Újabb, egyházi és világi iskolákban elkövetett szexuális bűncselekményekről szóló hírek láttak napvilágot csütörtökön Németországban. Ezzel egy időben a katolikus egyház illetékesei közölték: az áldozatok felvilágosítása, illetve megsegítése céljából létrehozott rendkívüli telefonszolgálat átmenetileg megbénult, mert valósággal "égtek a vonalak".

Csütörtöki sajtóértesülések szerint a hetvenes, illetve nyolcvanas években egy nürnbergi egyházi otthonban történtek fiatalokkal szembeni szexuális bűncselekmények, amelyekről az akkori áldozatok a napokban tettek jelentést. A legnagyobb botrányt a Hessen tartományban lévő Odenwald világi mintaiskolában elkövetett szexuális visszaélések váltották ki. Az iskola igazgatónője, Margarita Kaufman ugyanis egy csütörtöki interjúban arról számolt be, hogy nemcsak tanárok diákokkal szemben, hanem a diákok egymás között is követtek el szexuális bűncselekményeket.

Az igazgatónő több korábbi áldozata hivatkozva ecsetelte azokat a visszaéléseket, amelyeket a kilencvenes években idősebb diákok követtel el fiatalokkal szemben, többször a tanárok szeme láttára.  Ugyanakkor egy több áldozatot képviselő ügyvéd azt állította, hogy a különböző bűncselekmények egészen a közelmúltig folytatódtak, sőt még ma sem  maradtak abba. Ezt azonban sem az ügyészség, sem az iskola nem erősítette meg.

A katolikus egyház illetékesei csütörtökön közölték: a korábbi áldozatok megsegítésére létrehozott különleges telefonszolgáltatás keretében annyi hívás érkezett, hogy a kezelők  képtelenek voltak  azokat kapcsolni  az ügyeletes szolgálatot teljesítő tanácsadókhoz. Ezért a szolgáltatás átmenetileg megbénult.

A telefonközpont helyszínéül szolgáló trieri egyházmegye szóvivője közölte, hogy a "forró vonalon" az első napokban átlagban csaknem 4500 hívást kaptak, miközben a munkatársak csak mintegy 2700 hívást tudnak kapcsolni. Ezért a szolgáltatás átmenetileg leállt. Később arra kényszerültek, hogy a négyórás műszakokban dolgozó 11 tanácsadó, illetve felvilágosító számát héttel növeljék. A tanácsadók között az egyház által felkért, különböző visszaélésekkel és traumákkal foglalkozó pszichológusok, továbbá szociális munkások vannak.mti