szerző:
Eduline

Februártól 10 ezer forint tanulmányi ösztöndíjat kap havonta az a több mint 1900 szakiskolai diák, aki a hiányszakmák valamelyikét tanulja Győr-Moson-Sopron,Vas és Zala megyében.

A Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság titkárának tájékoztatása szerint a bizottság a munkaügyi központ felmérése alapján határozta meg azt  a tíz szakképesítést, amelyre a régió gazdasága igényt tart. Eszerint a szerkezetlakatos, ács állványozó, szerszámkészítő, gépi forgácsoló, szakács, szabó, szociális gondozó, továbbá a hegesztő, a kőműves szakmát tanulók részesülnek ösztöndíjban. Ugyancsak hiányszakmának minősül a régióban az agrárgazdasági, és az e körbe tartozó erdészeti, kertészeti és mezőgazdasági gépszerelő, gépjavító szakma, így az e területen tanuló diákok is kapnak ösztöndíjat.

A tanulmányi ösztöndíj mértéke az első félévben egységesen 10 ezer forint, a későbbiekben tanulmányi eredménytől függően akár 30 ezer forint is lehet havonta. Az ösztöndíj forrása a Munkaerő-piaci Alap képzési alaprésze, a pénzt az oktatási intézmény folyósítja. Az érintett diákoknak bankszámlát kell nyitniuk, az ösztöndíjat oda utalják - mondta a titkár.

A szakiskolai tanulmányi ösztöndíj bevezetésétől azt várják, hogy fokozza a hiányszakmák iránti érdeklődést a továbbtanulás előtt álló nyolcadik osztályosok körében - mutatott rá Varga G. Károlyné. A szakiskolai tanulmányi ösztöndíjról tavaly december 29-én született kormányrendelet. Az Oktatási Hivatal Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága mellett működő Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság szavazta meg azt a tíz szakmát, amelyben a nappali tagozaton tanuló szakiskolások jövedelmi helyzettől függetlenül ösztöndíjat kapnak.


mti