szerző:
Eduline

Nyilvános a Szent István Egyetem rektorának, rektorhelyetteseinek és dékánjainak fizetése - mondta ki a Fővárosi Bíróság szerdán.

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet szóbeli indoklása szerint az állami pénzből működő, közfeladatot ellátó intézmények vezetőinek közfeladatai ellátása során kapott jövedelme közérdekből nyilvános adat - mondta el a felperest képviselő Baltay Levente ügyvéd, a Társaság a Szabadságjogokért szervezet munkatársa.

Hozzátette: a pert Bodoky Tamás, az Index újságírója indította közérdekű adatok kiadása érdekében a Magyar Rektori Konferencia és az egyetem ellen. A per előzménye, hogy az újságíró 30 egyetemtől próbálta sikertelenül megtudni a rektorok jövedelmét. Az elutasító válasz a rektori konferenciától érkezett, mely szerint az az álláspontjuk, hogy ezek a fizetések nem nyilvánosak.

A felperes álláspontja ugyanakkor az volt: az adófizetőknek joguk van megtudni, hogy az állam mire költi a tőlük kapott pénzt.

A Fővárosi Bíróság csütörtökön a rektori konferencia vonatkozásában ugyan azt állapította meg, hogy nem adatkezelő, ezért ennyiben elutasította a keresetet, ám az egyetem vonatkozásában helyt adott annak, és kötelezte, hogy három évre visszamenőleg adja ki a kért adatokat.

Baltay Levente szerint a döntés precedens értékű, és ha jogerőre emelkedik, minden felsőoktatási vezető fizetése nyilvánossá válhat.

 mti