szerző:
Eduline

Valóságos iparággá terebélyesedett a nyelvvizsgacsalás és -hamisítás Magyarországon, annak ellenére, hogy ma már se szeri, se száma a főként világnyelvekből legálisan is megszerezhető okleveleknek - írja a HVG.

Félévente legkevesebb tíz alkalommal kényszerül feljelentést tenni a szaktárcához tartozó, oktatásszervezéssel foglalkozó Oktatási Hivatal (OH) nyelvvizsga-hamisítás gyanúja miatt – tájékoztatta a HVG-t Bakonyi László, az OH elnöke. Főképp ezen saját tapasztalatuk, illetve a felsőoktatási intézmények, egyes munkáltatók visszajelzései alapján úgy kalkulálnak: Magyarországon jelenleg minden tizedik nyelvvizsga-bizonyítvány hamis. Ráadásul „hamisítanak mindent” – a világnyelvek ismeretét igazoló okmányokon kívül kínai, eszperantó, lovári papírokat is, mondja Bakonyi.

A csalásnak két formája létezik. Egyik a „piacon vásárolt” okmány, a másik az, ami valódi ugyan, csakhogy a vizsgát nem a tulajdonosa tette le, hanem helyette valaki más. Utóbbira példa a HVG-től neve elhallgatását kérő huszonéves lány esete. Hogy neki milyen módon sikerült "megszereznie" a nyelvvizsga bizonyítványt, és kik azok, akik üzletszerűen foglalkoznak a hamisítással kiderül a HVG cikkéből.