szerző:
Eduline

Pályázatot nyújt be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) egy új, 265 normál és 34 intenzív ágyas klinikai tömb építésére - döntött egyhangúlag a felsőoktatási intézmény szenátusa keddi rendkívüli ülésén.

A tanácskozás után Szabó Gábor rektor elmondta: az SZTE augusztus 18-án benyújtja pályázatát az Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban című program második pályázati körére. A fejlesztéshez kapcsolódó támogatási szerződés aláírására - amelyet egy újabb szenátusi döntés előz majd meg - három hónap múlva kerülhet sor, a kivitelezési munkák pedig jövő év elején kezdődhetnek el.

A mintegy 12 milliárd forintos beruházáshoz, amelynek csaknem 90 százaléka európai uniós forrás, az önerőt az egyetem biztosítja, az új tömb működtetését pedig az SZTE klinikai központ finanszírozza majd OEP-bevételeiből. A fejlesztési forrásokból 4,5 milliárd forintot tesz ki a gép-, műszer- és eszközbeszerzés, amelyre a beruházástól függetlenül is szükség lenne a következő években - tudatta a rektor.

Az új magkórházban működik majd a sürgősségi betegellátó osztály, a központi intenzív osztály, a központi diagnosztikai blokk, a központi műtőblokk és sterilező összesen 14 műtővel, valamint több központi kezelőlabor.

Az új épülettömbben a kardiológiai, az invazív kardiológiai, az általános belgyógyászati, a hematológiai, az általános sebészeti, a szív-, a tüdő-, a mellkas- és az érsebészeti, a transzplantációs, valamint a szeptikus részlegen gyógyítják majd a betegeket, akiket jellemzően kétágyas szobákban helyeznek el. Az épületben működik majd 21 szakambulanciai egység is.

mti