szerző:
Eduline

Az Eduline újabb tippekkel szolgál arra vonatkozóan, hogyan legyél te az évfolyamelső.

Vége a szemeszternek, mely kiváló alkalom arra, hogy visszatekints az elmúlt hónapokra, és megnézd, a jól teljesítő diákok minek is köszönhetik sikerüket. Persze, ez intelligencia és intuíció kérdése, vagy pusztán a véletlen és a szerencse dolga. Ám a legtöbb esetben – és ezt a legtöbb tanuló nem is tudja – csupán a jó szokás kérdése: a rendszeresen elvégzett dolgok azok, amik megkülönböztetik őket a többi, szétszórt diáktól. Most pedig nézzük meg, melyek egy sikeres tanuló bevált szokásai:
 
1. Előre tervez. Nem csak azzal van teljesen tisztában, mikor van a ZH-k, és a beadandók határideje, hanem kiváló érzékkel rendelkezik azzal kapcsolatban, milyen témakört érdemes kidolgoznia. Így nincs pánik, sem virrasztás, csak kiegyensúlyozott diákélet.
 
2. Felosztja a feladatokat. A tankönyveket időben kezdi olvasni, befogadható mennyiségben, egy alkalommal kétszáz oldalnál nem rágja át magát többen. A zárthelyi dolgozatokra és egyéb számonkérésekre egy héttel előtte már elkezd készülni, és nem aznap hajnal háromtól. A beadandókat pedig két nappal a határidő előtt leadja, akkor, amikor a többi tanuló éppen nekilát az elkészítéséhez.
 
3. Menedzseli a környezetét. Nehéz úgy készülni, ha nem állnak rendelkezésre a szükséges és megfelelő eszközök: PC, szoftverek, nyomtató, patron, papír. Nem beszélve a kurzus anyagairól: jegyzetek, könyvek, cikkek, vázlatok.
 
Hasonlóképpen, tisztában van azzal, hogy az olyan barátok, akik azt sem tudják, milyen kurzusra járnak – vagy egyáltalán milyen főiskolára – nincsenek rá jó hatással, az ilyen baráti közeg mérgező, és megöli a tanulást.
 
4. Nem csapják be magukat. Például, mikor azt hiszed, hogy nagyban tanulsz, ám valójában éppen az IWIW-en nézegeted barátaid új fotóit, vagy amikor az interneten kutatsz, de közben folyamatosan csevegsz, tulajdonképpen becsapod magad, és értetlenül állsz a sikertelen vizsgaeredmény előtt.
 
5. Uralkodik az érzésein. Nem könnyű egy olyan tárgyat befogadni, amivel kapcsolatban alkalmatlannak érzed magad, és a kudarc érzése folyamatosan körülleng. A sikeres tanulók tudják, hogyan összpontosíthatnak egyedül a pozitív teljesítményeikre, ahelyett, hogy azzal az érzéssel küzdenének, vajon sikerül-e egy-egy zárthelyi.
 
6. Provokálja magát. Az osztályelsők tele vannak intellektuális energiával. Így amikor olvasnak, valóban felfogják és gondolkoznak azon, amit olvasnak. Amikor órán vannak, átgondoltan jegyzetelnek, és nem csak írják, amit hallanak. A beadandókat nem másolják össze számos forrásból, hanem megragadják a kérdést, és erre válaszolnak pontosan és egyenesen, kerülve a sallangot.
 
7. Kitartó. Néhány tárgy esetében, bizonyos feladatok megoldása nagy szívósságot igényel. Ez egy olyan kihívás, amelyre szükséged lehet az élet szinte minden területén, így a kemény munkától nem szabad elszaladnod, hanem élve a lehetőségeddel, begyakorolhatod. Minél gyakrabban csinálod, annál kisebb erőfeszítésbe kerül. Egy sikeres diák nem hátrál meg a munkától, azt mondják: ami nem öl meg, az megerősít.
Nem ez a helyes tanulási módszer
 
8. Nem égeti két végén a gyertyát. A fáradtság, kialvatlanság számára ismeretlen. Nem fog piálni az egyetemi klubban, ha tanulnia kell, vagy másnap nehéz napja lesz.
 
9. Nyitott a kritikára. Amikor a legtöbb hallgató megkapja osztályzatát, sokan felháborodnak, sokan meg sem nézik, miért kapták az adott osztályzatot. A jó tanuló átnézi a dolgozatát, hol hibázott, mit hagyott ki, és megkérdezi tanárát is. A következő alkalommal nem meglepő, ha övé lesz az egyetlen ötös.
 
10. Elkötelezett tanárával szemben. A miniszoknyás, mély kivágású blúzt viselő diáklányok eszköztára helyett tanára felé megfelelően jelzi, hogy érdeklődik a tárgy iránt, és szívesen tanulja az anyagot. Ezáltal olyan támogatást kap, amely sok akadályon átsegíti. Amikor problémád van a tananyaggal, mennyire egyszerű volna csupán egy emailt írni, hogy választ kapj a kérdéseidre? Nos, ő megteheti.
 
11. Formában tartja magát. A megfelelő étkezés, a rendszeres mozgás, és a szükséges alvás biztosítása csodákra képes. Akik ennek eleget tesznek, csuklóból nyomják le a szemesztert, míg beteges társaik nehezen pótolják egy-egy betegségből adódó lemaradásukat.
 
12. Tudnak nemet mondani. Sok főiskolásnak és egyetemistának vannak családi vagy egyéb kötelezettségei. Tanulmányok mellett folytatott munka, vagy a nagybácsi újabb esküvője mind elrabolják az időt és energiát az iskolától – különösen a vizsgaidőszak alatt okozhatnak súlyos károkat, noha itt dől el jegyeid sorsa.
 
13. Pozitívan gondolkodik. Mindig segít elérni a célodat, ha időt fordítasz arra, hogy elképzeld magad, amint megvalósítod. Nem arról van szó, hogy merész álmokat szövögess tanulás helyett, inkább arról, hogy kézzelfoghatóvá tedd a siker érzését: képes vagy rá. Ez nagyban motivál majd a végrehajtás során, és a leggyakrabban sikerre is visz.
 
14. Tapasztal. Ahelyett, hogy teljesen bekrepál, ha valami rosszul sül el egy tárggyal kapcsolatban, képes arra, hogy tanuljon belőle. Ha a nagy gyakorlást igénylő kurzusok számonkérésekor első körben mindenki bukik, a másodikban ő már biztosan nyerni fog.

15. Magasra teszi a lécet – vagy legalább is egy elfogadható szintre. A főiskolán sokan csak papírt szeretnének szerezni, az itt töltött időt pedig pusztán túlélni próbálják, a kettes szint számukra ideális. A sikeres ember tudja, hogy ha már csinál valamit, azt érdemes jól csinálnia.