szerző:
Eduline

Egy kutatás alkalmával két és félezer idén érettségiző diák továbbtanulási motivációit, elhelyezkedési terveit mérték fel a szakértők.

Mit csinálnak azok a végzős diákok, akik az érettségi megszerzése után nem kívánnak továbbtanulni egyetemen, főiskolán?
A válaszadók háromnegyede (75,7%) azt válaszolta a kérdésre, hogy tanulni fog; vagy középfokú szakképesítést akar szerezni már megszerzett szakmája mellé, vagy ha gimnazista, akkor első szakmát akar tanulni, de sokan vannak olyanok, akik felsőfokú szakképzésre jelentkeznek valamelyik középiskolába.
 
Megkérdeztük a Schola Europa felnőttképzési referensét, hogy miért ajánlják a fiataloknak a felsőfokú szakképzését.
A felsőfokú szakképzések segítségével 2 év alatt piacképes szakmához juthatnak a fiatalok. Manapság ez nem mellékes, hiszen sokan igen hamar rászorulnak, hogy önellátóak legyenek. A munkaadók szívesen alkalmazzák az ilyen végzettségűeket, mert tudják, hogy képzésükben sok a gyakorlat, s a fiatalok hasznavehető tudással rendelkeznek. Az FSz képzés azok számára is előnyös, akik egyetemen szeretnék tovább folytatni a tanulmányaikat, hiszen az elvégzett tanegységek a befogadó szakokon beszámíthatók.
 
Önöknél melyik a legnépszerűbb képzés a fiatalok körében?
Tavaly sportkommunikátornak, azelőtt moderátornak jelentkeztek a legtöbben.
Emellett kínálunk jogi asszisztens, web-programozó, ifjúságsegítő szakokat is.
Az általunk elindított képzések elsősorban olyan szaktudást igénylő beosztotti, asszisztensi munkákra készítenek fel, amelyekhez nincs szükség a főiskolai elméleti alapozáshoz.
 
A felsőfokú szakképzések költségtérítéses vagy államilag finanszírozott rendszerben működnek?
23 éves kor alatt, az első szakképesítés megszerzése esetén ingyenesek.
A tanulmányok végén a diák nem diplomát, hanem az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő felsőfokú szakképesítést kap. Ez a rendszer a diákok számára kedvező, hiszen a felsőfokú szakképzés megszerzése után a hallgatót még megilleti az ingyenes tanulás joga, így mehet tovább állami finanszírozású alapszakra.
 
Vannak-e ösztöndíj lehetőségek?
A kiemelkedő tanulmányi eredményű diákok számára az iskola alapítványa rendszeres ösztöndíjat folyósít.
Már hagyomány iskolánkban a Leonardo ösztöndíj.– ez tulajdonképpen egy külföldi tanulmányút, szakmai gyakorlat, melyre bárki pályázhat.
 
Milyen képzési formákat kínálnak a továbbtanulóknak?
A felsőfokú szakképzések szinte kivétel nélkül kétévesek és iskolai rendszerben szervezzük a hét öt napján. Egyes kurzusainkat esti tagozaton is kínáljuk.
A levelező képzéseket olyan érdeklődőknek ajánljuk, akik munkájuk, vagy egyéb elfoglaltságuk mellett szeretnék a kiválasztott szakképesítést megszerezni. Iskolánk akkreditált felnőttképzési intézmény is, így iskolarendszeren kívüli képzéseket, tanfolyamokat is indítunk. Például a nyári szünidőben is kínálunk intenzív ECDL tanfolyamokat a tanulni vágyóknak.
 
A fenti kutatás arra is kitért, hogy az idén nem jelentkező középiskolások több mint egyharmada (35,0%) biztos benne vagy legalábbis valószínűsíti, hogy jelentkezni fog valamikor (a legtöbben ennek időpontját 1-5 éven belülre teszik) egyetemre, főiskolára.
Az Önök tanulói tervezik, hogy később egyetemre, főiskolára jelentkeznek?
Változó. Van, aki inkább szeretne minél előbb munkába állni, az iskolapadból kikerülve tapasztalatot szerezni, és olyanok is vannak, akik fontosnak tartják az alapos elméleti egyetemi képzés elvégzését. Egyes felsőoktatási intézmények vizsgálatai szerint, akik felsőfokú szakképzés megszerzése után kerültek be egyetemi vagy főiskolai szakra, átlag feletti teljesítményt nyújtottak.