szerző:
Eduline

Rekordszámú Erasmus hallgató, minden eddiginél több látogató a Kutatók Éjszakáján, valamint 66 vállalkozó kismama is részét képezi a Tempus Közalapítvány 2008-as mérlegének. Korántsem teljes körű áttekintés a Tempus Közalapítvány által koordinált oktatási-képzési pályázati programok és a kapcsolódó szakmai tevékenységek tavalyi legszebb pillanatairól.

·         Az Egész életen át tartó tanulás program pályázati formáinak kihasználtsága és sikeressége egyre növekszik: az Erasmus hallgatók száma csaknem 3800 fő, közülük majdnem félezren utaztak szakmai gyakorlatra. Külföldi oktatási periódusra rekordszámú pedagógus jelentkezett, több mint 700 fő.

Az először pályázó intézmények segítése érdekében a Tempus Közalapítvány 2008. novemberében nemzetközi Leonardo partnerkereső szemináriumot rendezett Budapesten, melynek témája a szakképzés vonzóvá tétele volt. A rendezvény iránt igen nagy volt az érdeklődés, 13 ország intézményeinek képviselői gyűltek össze, hogy jobban megismerjék a pályázati lehetőségeket, hasonló profilú partnereket találjanak és közös projektek alapjait fektessék le. Az eredmény: a magyar résztvevők 40%-a nyújtott be 2009 februárjában Leonardo pályázatot, és előzetes információink szerint fogadó intézményként is többen részt vesznek majd idén nemzetközi együttműködésekben.
·         61 intézményi projekt kapott támogatást a Tempus Közalapítvány által koordinált EGT/Norvég Alap által finanszírozott mobilitási program kapcsán. A 267 millió forintos pályázati keret támogatásával mintegy 600 be- és kiutazás valósulhatott meg.

·         Magyarország az öt legaktívabb ország egyike az Európa a polgárokért programban, amelynek hazai információs pontjaként a Tempus Közalapítvány szolgál. 2008-ban 4 magyar város is Aranycsillag-díjas projektben szerepelt.

·         Nagy sikernek örvendett az immár hagyományosnak számító Kutatók Éjszakája. 15 városban, több mint 300 helyszínen várták színes programok az érdeklődőket. A látogatók száma meghaladta a 45 ezer főt országszerte.

·         Sikeresen zárult a Tempus Közalapítvány távoktatási programja, a VANDA – Vállalkozó Nők, Dolgozó Anyák, mely gyermekgondozást végző nők számára indult a munkaerőpiacra történő visszatérés elősegítésére. A projekt végén 66-an nyújtottak be sikeres vizsgamunkát.

·         Megkezdte működését az Oktatás és Képzés 2010 munkaprogram megvalósításához kapcsolódó hírportál, mely 5 témakörben közvetíti az uniós oktatási munkacsoportokban folyó munka eredményeit a hazai szakemberek számára a www.klaszterek.tpf.hu címen.

·         Az Európai Bizottság és az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával Partnerek a tanulásban – egy kávé mellett az egész életen át tartó tanulásról címmel a Tempus Közalapítvány kávéházi beszélgetéseket szervezett az ország 3 keleti régiójában mindenkinek, aki tanul, tanít vagy tanulni szeretne. A rendezvények célja volt, hogy közös fórumot, találkozási lehetőséget biztosítsanak a hivatalos struktúrák és az informális hálózatok számára, hogy minden érintett szereplő (tanár, diák, alkalmazott, cégtulajdonos, újságíró, stb.) között beinduljon a kommunikáció. A kezdeményezés idén regionális hálózatépítő tréninggel és az adott régiókban azonosított legfontosabb témák megvitatásával, kidolgozásával folytatódik.