szerző:
Edupress

A felvételi eljárástól függetlenül, külön, de ugyanúgy február 16-ig kell jelentkezni a tavaszi érettségi vizsgákra, mint a felsőoktatási intézményekbe - erre hívta fel a figyelmet honlapján az Educatio Kht. A május-júniusi érettségi vizsgaidőszakra a jelentkezés határideje február 15., mivel ez munkaszüneti napra esik, a következő munkanapon, február 16-ig elfogadják a jelentkezéseket. Ez a dátum megegyezik a felsőoktatási felvételi jelentkezés határidejével, de fontos tudni, hogy a két jelentkezés nem "váltja ki" vagy "helyettesíti" egymást; mind az érettségire, mind a felsőoktatási intézményekbe külön jelentkezési lapot kell kitölteni.

Középszintű érettségi vizsgára - a tanulói jogviszony fennállása után - minden olyan középiskolában be lehet jelentkezni, ahol az adott tárgyból érettségi vizsgát szerveznek. A középiskola azonban nem köteles a külső - vagyis az adott intézményben tanulói jogviszonnyal nem rendelkező - jelentkezőket fogadni. Ebben az esetben az Oktatási Hivatal (OH) regionális igazgatóságán is lehetőség van jelentkezni érettségi vizsgára, a hivatal köteles megszervezni a kívánt érettségi vizsgát. Emelt szintű érettségi vizsgára csak az OH regionális igazgatóságain lehet jelentkezni.

A nappali munkarend szerinti középiskolai tanulói jogviszony fennállása alatt vizsgatárgyanként az érettségi összes fajtája első alkalommal ingyenes, középszinten és emelt szinten egyaránt.A tanulói jogviszony megszűnése utáni érettségi vizsga a több vizsgarészből álló tárgyaknál - az idegen nyelv, a testnevelés, az informatika és az informatikai alapismeretek kivételével - vizsgánként 12 ezer forintba kerül. Az idegen nyelv, a testnevelés, az informatika és az informatikai alapismeretek vizsgákra 20 ezer forintot kell fizetni, az egy vizsgarészből álló vizsgákra pedig 8 ezer forintot.Mindenki csak egy helyen jelentkezhet érettségi vizsgára, és ott kell leadnia az emelt szintű és a középszintű érettségi vizsga-jelentkezéseit egyaránt.(forrás: MTI)

(www.edupress.hu)