szerző:
Edupress

A Skanzen kezdeményezésére keret-megállapodást írtak alá október 1-jén a múzeumban, amely az intézmény és a szentendrei iskolák között jött létre. A szakmai kapcsolat, mely Szentendre Város Önkormányzata és civil kezdeményezés támogatásával jött létre, közvetlen célja a város és a kistérségi települések jövendő nemzedékének környezeti és honismereti nevelése.

[[ Képelem (Együttműködés a Skanzen és a szentendrei iskolák között) ]]

A múzeum az oktatási tevékenység fejlesztése érdekében egy országos kapcsolati háló kialakítását tűzte ki célul a nevelési és oktatási intézményekkel. A kölcsönös előnyökön alapuló szakmai együttműködés középpontjában a diákok állnak. Kiemelt jelentőséggel bír ebben a folyamatban a szentendrei és környékbeli óvodákkal és iskolákkal több évtizedes múltra visszatekintő, példaértékű szakmai kapcsolat, ami a kezdeményezés első és így legfontosabb lépése. Az együttműködést Szentendre Város Önkormányzatának kulturális, oktatási és kisebbségi bizottsága szakmailag és anyagilag is támogatja.

A megállapodást a múzeum és Szentendre összesen tizenegy általános és középiskolájának igazgatója írta alá, melyben szerepel ingyenes múzeumlátogatás, kedvezményes áron oktatási és szabadidős programok, élményszerű, tevékenységközpontú oktatási és szabadidős programok különböző korosztályok számára. Termet és helyiséget biztosít az iskola rendezvényeihez, illetve akkreditált továbbképzési lehetőséget ad a pedagógusoknak a múzeumi kiállítások önálló értelmezéséhez és hasznosításához. Részvételi lehetőséget biztosít pályázatokon a diákok számára, és szakmai segítséget nyújt a múzeumi órák tanmenetbe történő beépítéséhez.

Az iskolák és diákjaik pedig részt vállalnak a múzeum területének gondozásában és ápolásában a "tájegység örökbefogadó program" keretében; indulnak a múzeum által meghirdetett pályázatokon. Az iskolai szervezésben működő művészeti csoportok fellépnek a múzeum rendezvényein, valamint a pedagógusok részt vesznek a múzeum által felajánlott képzési programban. A megállapodás egy nagy jelentőségű jövőre vonatkozó vállalása az, hogy mindkét fél vállalta, hogy egymás felkérésére, közös pályázatokon indulnak, illetve a pályázathoz szükséges nyilatkozatokat egymás részére kiadják.

(www.edupress.hu)