szerző:
Edupress

Veszélybe kerülhet a tankönyvpiac és a tankönyvek ára a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációja miatt, ezért az elmúlt hetek tankönyvbotrányainak kivizsgálása mellett az állami tulajdon eladásának felhagyására szólította fel az érintetteket szeptember 21-én Sió László, a Fidesz oktatási szakpolitikusa.

A Nemzeti Tankönyvkiadóban birtokolt 25 százalék + 1 szavazati részvénycsomagjának eladását tervezi az állam, miközben az elmúlt hetek tankönyvbotrányai a privatizációval kapcsolatos korábbi aggodalmakat erősítették meg - mondta el Sió László. Mindössze 18 kiadvány bizonyult ugyanis használhatónak abból a több mint félezer termékből, melyet az Educatio Kht. fejlesztett ki hét milliárd forintos uniós támogatásból a kompetencia alapú oktatás támogatására. A kárt pedig további 500 milliós összeg terheli a szerzői jogok tisztázatlansága miatt.

Az állami tulajdon fenntartására felszólító Sió László azokra a sajátos körülményekre is emlékeztetett, melyek a Nemzeti Tankönyvkiadó 2004-es eladását kísérték. A kétfordulós pályázaton ugyanis Gyurcsány Ferenc korábbi üzletfele, Erdős Ákos nyert, aki a 2005-ben 1,1 milliárdos adózás utáni nyereséget elkönyvelt céget 3,2 milliárd forintért vásárolta meg, majd azt a szerződés egyik pontja ellenére 17 hónappal később eladta.(Forrás: Fidesz.hu)

(www.edupress.hu)