szerző:
Eduline

A leadási határidő egyre jobban közeledik, mégsem készül a szakdolgozat. Lehetetlennek tűnik a több ezer karakter megírása, és amúgy se tudod már, miért ezt a témát választottad. A nagy hajrá utolsó heteiről írunk.

Április, a kitavaszodás mellett, a szakdolgozatleadás hónapja is - alighanem jól tudja ezt az a több ezer egyetemista, aki a gép előtt görnyedve igyekszik kipréselni magából még pár karaktert, hogy végre elkészüljön.

Minden felsőoktatási szak elvégzéséhez nélkülözhetetlen egy záródolgozat leadása, ami egyetemtől és képzéstől függően 15.000-50.000 karakter között mozoghat. A lényege egy önálló kutatás, amit a hallgató az általa választott témán belül folytat.

A témaválasztás

Érdemes olyan témát választani, amivel valóban képes vagy több hetet foglalkozni. Ami igazán érdekel, és ezért szívesen elmélyedsz benne. Ha azonban elsőre véletlenül mellényúltál, akkor sincs nagy baj. Lehetőség van a szakdolgozat előre leadott címének módosítására - valamennyi módosítási díj ellenében, amit a Neptunon keresztül fog leszámlázni neked az egyetem. Azonban a legtöbb felsőoktatási intézmény csak egy adott határidőig enged változtatni a témádon, ezért érdemes mielőbb bemenni a tanulmányi osztályra, ha azt érzed, hogy a cím nem egészen tükrözi azt, amiről valóban írni szeretnél.

Gyorsan lebukhatnak az összeollózott szakdolgozatok írói

Ezért nem érdemes összeollózni a szakdogát. Új plágiumkereső oldal kezdte meg működését Magyarországon. A plag.hu azt ígéri, hogy percek alatt közel 14 trillió weboldal, cikk, könyv, szakfolyóirat és periodika alapján futtat le olyan kifinomult keresést, mely képes bármilyen plagizálást felfedezni a dokumentumokban.

A felépítés

Ahhoz, hogy minél profibb szakdolgozatot írj, nem árt tisztában lenned a legtöbb helyen elvárt arányrendszerrel.

 1. Bevezető (10%)
  Ebben határozod meg, hogy mi lesz a dolgozatod témája, hogy miért ezt választottad, mi a célod az írással.
 2. Tézis (20%)
  Felsorolod az állításaid, a témával kapcsolatos jelenlegi elképzeléseidet, a tézismondataidat. Meghatározod benne a dolgozatod lényegét.
 3. Kutatási módszertan, a kutatás összegzése és az elemzés (65%)
  Ez a leghosszabb része az egész írásnak. Leírod benne, milyen kutatási eszközzel dolgoztál (statisztikai adatok, mélyinterjú, irodalmi kutatás… stb.), hogy mire jutottál a kutatómunka alatt, itt elemzed az eredményeidet, hogy igazolják vagy éppen cáfolják a korábban felsorakoztatott téziseidet.
 4. Konklúzió, kitekintés (10%)
  Majd mindennek a végén levonod a dolgozatodból fakadó eredményeket és azt, hogy a dolgozat megszületése milyen hatással lehet a jövendő olvasókra és az adott tudományterületre.


Trükkök a szerkesztésben

Hiába a sok trükk, amit hosszú iskolaévek alatt tanultunk, a szakdolgozatban nem igazán tudsz csalni a szerkesztési móddal. A sorközök és behúzások esztétikussá varázsolják az írásodat, de a karakterszámon nem változtatnak. A hosszú körmondatok és felesleges körítések pedig nem tudják becsapni az elbíráló bizottságot. Igyekezz inkább találni még egy plusz szakirodalmat és idézetekkel, hivatkozásokkal dúsítani az írásodat.

Ami segíthet, ha először a tartalomjegyzéket készíted el. Minél részletesebb és sokszínűbb, annál könnyebb lesz dolgoznod. Lesz egy kész vázad, aminek a mentén logikusan haladhatsz, és már nem is fogod annyira elveszettnek érezni magad.

Ha már tényleg nem bírod tovább

Néha nem árt felkelni a székből és elengedned a dolgokat, hogy aztán később nagyobb energiával tudj visszatérni hozzájuk. Menj egy kört a Margit-szigeten, találkozz a barátaiddal (hogy együtt panaszkodhassatok a közelgő leadási határidő miatt) vagy próbálj ki egy új éttermet a városban! Ne legyen bűntudatod, ha adsz magadnak egy-egy szabadnapot. Róma sem egy nap alatt épült, hát még a róla szóló hosszú-hosszú elemzések.

Ha mégsem készülnél el

Hiába osztod be az idődet, mégse jön az ihlet, és már teljesen reménytelennek tűnik, hogy elkészülj? Ne ess teljesen pánikba! A legtöbb egyetem lehetőséget ad a késleltetett leadásra – nyilván valamennyi halasztási díj befizetése ellenében. De még így is jobban járhatsz, mintha egy teljes évet kellene várnod, hogy újra próbálkozhass. Ha már ennyire nagy a baj, érdeklődj a lehetőségekről az intézmény tanulmányi osztályán!