szerző:
Eduline

Nyolc európai uniós ország csökkentette 2010 óta az oktatásra fordított összeget, köztük van Magyarország is - derül...

©

Nyolc európai uniós ország csökkentette 2010 óta az oktatásra fordított összeget, köztük van Magyarország is - derül ki az Európai Bizottság tanulmányából, amely a válság oktatási költségvetésre gyakorolt hatását vizsgálta. 2011-ben Magyarország öt százalékkal költött kevesebbet az oktatásra, mint 2010-ben, ugyanez a helyzet Görögországban, Litvániában, Olaszországban és Portugáliában is.

2011-ben egyedül Törökország növelte több mint öt százalékkal az oktatásra fordított összeget: 1-5 százalékos növekedés volt többek között Svédországban, Finnországban, Lettországban, Írországban és Cipruson.

A tanulmányból kiderül: 2011-ben és 2012-ben 11 ország csökkentette vagy fagyasztotta be a tanári fizetéseket és juttatásokat - amelyek az oktatási költségek hetven százalékát teszik ki -, többek között Magyarország, Horvátország, Írország és Olaszország.

Az oktatásra fordított összeg 2011-ben és 2012-ben: a sötétkék szín a több mint öt százalékos csökkenést, a piros a több mint öt százalékos növekedést jelzi
©

A tagállamok költségvetési szempontból nehéz időszakon mennek keresztül, de ha nem biztosítanak megfelelő forrásokat az oktatás és a képzés megújítására, Európa le fog maradni globális versenytársai mögött, és még nehezebb lesz leküzdeni a fiatalok sújtó munkanélküliséget – nyilatkozta Andrula Vasziliu oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős uniós biztos.