szerző:
Eduline

Kiemelt felsőoktatási intézménnyé minősítette az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemet és a Moholy-Nagy...

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. Kiemelt felsőoktatási intézményi címet kapott
©

Kiemelt felsőoktatási intézménnyé minősítette az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemet és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet a kormány - olvasható a felsőoktatási államtitkárság közleményében.

"A felsőoktatás a kiválóság, a minőség és a tehetség kiemelt támogatásával válhat versenyképesebbé. Ezért a kormány olyan egységes rendszert hozott létre, amely elismeri, támogatja a nemzet szellemi és gazdasági értékeinek megteremtésében, megőrzésében kiemelkedő jelentőséggel bíró intézményi, hallgatói, oktatói és kutatói teljesítményt.     Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ennek az intézményi kiválóságnak egyik letéteményese, ezért érdemes a "kiemelt felsőoktatási intézmény" minősítésre" - olvasható az indoklás.

A kormány korábban az Eötvös Loránd Tudományegyetemet, a Debreceni Egyetemet, a Szegedi Tudományegyetemet és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet minősítette kiemelt felsőoktatási intézménnyé.

Milyen intézmények kaphatják meg a kiemelt címet?

A felsőoktatási intézmény kaphatja meg, amely több tudományterületen olyan képzési és kutatási kapacitásokkal, tudományos eredményekkel rendelkezik, amelyekre alapozva az intézmény a nemzetstratégiai célok megvalósításában jelentős szerepet tölt be és a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban jelentős előrelépésre képes, továbbá amelynek a nemzetközi hallgatói mobilitásban való részvétele kiemelkedő. A cím emellett a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi törvénynek megfelelően nemzetközi szerződés alapján alapított vagy az által működésében szabályozott felsőoktatási intézménynek is adható, ha annak a nemzetközi szerepe kiemelkedő, továbbá ha az Magyarország részvételével zajló stratégiai együttműködések partnerintézménye vagy legalább három európai egyetemi szövetség tagintézménye. 

A kiemelt cím művészeti intézménynek is adható, ha nemzetközi szerepe kiemelkedő, illetve ha az kulturális intézményekkel együttműködve komplex, nemzetközi kulturális programokat valósít meg. 

Az első szempont alapján legfeljebb három, a másik két szempont alapján együttesen legfeljebb további három intézmény rendelkezhet minősítéssel egyidejűleg egy minősítési időszakban.