szerző:
Eduline

Már meg is nyertem a választást – így reagált Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke a Magyar Nemzet kérdésére, hogy a 2017/2018-as tanévben ismét indul-e a pozícióért. Török hallgatói önkormányzati karrierjét 2004-ben kezdte, nemrégiben pedig kilencedszerre választották EHÖK-elnökké.

©

A Magyar Nemzetnek Török Márk úgy nyilatkozott, amíg nem tartották meg a választásokat, addig is jogosan töltötte be a vezetői pozíciót, mivel a szervezet működési szabályzata rögzíti, hogy a tisztújításig az addigi elnök vezeti a hallgatói önkormányzatot.

Jelenleg a bíróság mérlegeli, hogy Török még jogszerűen tölti-e be az EHÖK-elnöki posztot. Ugyanis egy 2015-ös módosítással a kormány korlátozni kívánta a tisztségviselők megbízatási idejét, amely legfeljebb négy év lehetne. Ezt az SZTE úgy értelmezte, hogy a változtatáskor Török már bőven kitöltötte a négyéves limitet, ezért megsemmisítették a 2015., illetve a 2016. évi megválasztásáról szóló határozatokat egyaránt.

Ám az érintett úgy véli, a jogszabályt úgy kellene értelmezni, hogy a 2015-ös évtől számítsák a négyéves korlátozást, különben az visszamenőleges hatályú módosításnak számítana. Ezért az EHÖK jogorvoslattal élt mindkét esetben, ám még egyik ügyben sem született ítélet. Miután ezek önálló, egymástól függetlenül zajló közigazgatási perek, ezért Török a Kúria határozatát véli kötelező érvényűnek.

Török Márk arra a kérdésre, hogy jövőre is indul-e a pozícióért, úgy válaszolt, még nem tudja. Mindenképpen az lenne az utolsó éve hivatalában, hiszen a 2019–2020-as tanévre már akkor is lejárna a négyéves időkorlát, ha neki adna igazat a bíróság.

Bíróság dönthet a túlkoros szegedi HÖK-elnök sorsáról

Bíróság döntheti el, vezetheti-e a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatát Török Márk, aki már tíz éve HÖK-elnök - derül ki az Ikotity István LMP-s képviselő kérdésére adott írásbeli válaszból. Az LMP-s képviselő arról kérdezte az emberi erőforrások miniszterét, „rendben van-e, hogy Török Márk maradhat a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke egy évtized után is?".

Nem adja a HÖK-elnökséget Török Márk, nemzetközi bíróság elé viheti az ügyet

Nem igazán hiszem el, hogy ezt az ügyet el lehet bukni - így reagált a Magyar Nemzetnek Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem EHÖK-elnöke arra, hogy a Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítélete szerint nem választhatták volna újra a hallgatói szervezet élére 2015-ben. Fellebbezni fog, sőt akár nemzetközi bíróság elé is vinné az ügyet.