szerző:
Eduline

Nem igazán hiszem el, hogy ezt az ügyet el lehet bukni – így reagált a Magyar Nemzetnek Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem EHÖK-elnöke arra, hogy a Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítélete szerint nem választhatták volna újra a hallgatói szervezet élére 2015-ben. Fellebbezni fog, sőt akár nemzetközi bíróság elé is vinné az ügyet.

©

Az Átlátszó Oktatás kedden számolt be arról, hogy a bíróság a közelmúltban első fokon a szegedi egyetem 33 éves HÖK-elnöke, Török Márk ellen döntött. A jogi vita 2015-ben kezdődött: a 2015 szeptember elsején hatályba lépett törvénymódosítás szerint legfeljebb négy évig lehet részt venni a hallgatói önkormányzat munkájában. Ebbe az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint a módosítás hatálybalépése előtti időt is bele kell számolni.

Ez alapján Török már nem lehetne EHÖK-elnök, mert már jóval több mint négy éve tölti be ezt a pozíciót, 2009 óta megszakítás nélkül, minden évben újraválasztották. A Szegedi Tudományegyetem ennek megfelelően megsemmisítette a két évvel ezelőtti újraválasztásról szóló határozatot. Török Márk a döntést megtámadta a bíróságon, sőt 2016-ban is újra elindult, és meg is választották elnöknek.

A mostani ítélet szerint azonban vesztett, ám fellebbezhet. A Magyar Nemzetnek azt mondta, ezzel a lehetőséggel élni fog.

Azt is megjegyezte: az ítélet olyan, mintha holnap bevezetnék, hogy a politikusok csak két ciklusig lehetnének országgyűlési képviselők, így aki ma képviselő, az már 2018-ban nem indulhatna. Bár a döntés nem a jelenleg érvényes, 2016-os megválasztására vonatkozik, hanem még a 2015-ösre, úgy fogalmazott: ha a későbbiekben jogerősen is elveszti a pert, „nyilván nem fog bohóckodni”, lemond az EHÖK-elnöki posztjáról. Ugyanakkor ha szükséges, a hallgatói önkormányzat az ügyet akár nemzetközi bíróságig is elviszi.