szerző:
Eduline

Két beadvány érkezett az Alkotmánybíróság elé áprilisban a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatától. Nem nehéz kitalálni, hogy az évek óta jogi csatározást folytató Török Márk szeretné, ha korábbi bírói végzéseket és a felsőoktatási törvény egy pontját megsemmisítené a testület, hogy ő továbbra is HÖK-elnök maradhasson – írja az Átlátszó Oktatás.

©

A felsőoktatási törvény egy pontja szerint csupán négy évig tölthet be egy ember hallgatói önkormányzatban tisztséget – összesen. Török Márk 2004 óta tisztségviselő, és 2007 óta (egy év megszakítással) a szegedi egyetemi HÖK-elnök. A minisztérium állásfoglalása szerint visszamenőleg is számolni kell az időt, és a 2015. szeptember 1-jét követő választásoknál már figyelembe kellett venni a tisztségekben eltöltött időt (melyek összesen számítanak, nem tisztségenként).

Az Átlátszó Oktatás azt írja, az SZTE vezetésével néhol nyílt csatában álló Török Márk azonban 32 évesen sem szeretné átadni a kormányt, és a rektor határozatát – melyben érvénytelenné nyilvánította a legutóbbi megválasztását – 2016 óta jogi úton támadja. Eleddig elveszítette a pereket a Munkaügyi Bíróságon és a Törvényszéken is, de nem adja fel.

Mivel a fellebbezések és az alkotmányjogi panasz halasztó hatállyal rendelkeznek, Török Márk mindaddig elnök marad, amíg megválasztják, és az AB nem mondja ki a végzések és a törvény pontjának alkotmányosságát.

Pert vesztett a szegedi egyetem veterán HÖK-elnöke

Jogerősen is pert vesztett a hosszúra nyúlt szegedi hallgatói önkormányzati karrierjéről elhíresült Török Márk a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ellen - tudta meg a Magyar Nemzet. A Magyar Nemzet emlékeztet arra, hogy a 32 éves Török Márk már 2007-ben és 2008-ban is az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke volt, majd egy kis szünetet követően 2009 óta megszakítás nélkül ő tölti be ezt a pozíciót.