szerző:
Eduline

Közlekedés, étkezés, sport, jegyzetek - a leggyakrabban felmerülő kérdések témakörei egyetemistaként, főleg anyagi szempontokból. Hasznos tippeket gyűjtöttünk nektek, hogy egyszerűbben boldoguljatok.

BMV - Busz, metró, villamos

Mikor elkezded az egyetemet, az egyik első dolog, amit végig kell gondolnod, hogy jutsz el a lakásodtól az egyetemig. Az intézményhez közeli kollégiumban lakók persze mentesülnek e kérdés alól, de nézzük, mit tehet az, aki nem ennyire szerencsés.

A városon belüli közlekedés két legpraktikusabb módja a tömegközlekedés és a kerékpár - az utóbbi akkor, ha jó az idő, és nem a budai hegyekben kell közlekednünk. A diákigazolványotok segítségével igazán kedvező áron szerezhettek magatoknak felsőoktatási diákbérletet, a belváros egyre gyarapodó kerékpárútjai és biciklitárolói pedig a kétkerekű közlekedést is nagyban megkönnyítik.

Közlekedési teszt Budapest belvárosában: hogyan juthatsz leggyorsabban Pestről Budára?

Igazán bosszantó, mikor minél hamarabb át kellene jutnod egyik helyről a másikra, de egyszerűen áll a város, és bármit teszel, egyhelyben toporogsz. Kipróbáltuk, hogy a leggyorsabb. A pálya: A Corvin negyedtől a Kolosy térig. A kipróbált eszközök: tömegközlekedés, taxi, kerékpár - és mi magunk.

Ha vidékről költöztél fel, akkor a vasúti közlekedés is olcsóbb lesz diákigazolványod segítségével, 50%-os kedvezményt kapsz minden jegy árából. Ha pedig nem szeretsz a síneken zötykölődni, a telekocsit is választhatod. Az árak nagyjából megegyeznek a vasúti diákjegyek költségével.

Üres a hűtő

Ha most költöztél ez otthonról, furcsa lesz megszokni, hogy a hűtő nem tölti fel magát. Sőt, neked kell vásárolnod, mégpedig pénzért. Rendelhetsz is persze, ha úgy áll az anyagi helyzeted, de hosszú távon sokkal költségesebb lesz úgy az életviteled, mint ha minden héten bevásáolnál és főznél. Térképezd fel, milyen nagyobb üzletláncok boltjai vannak a lakásod környékén. Az éjjel-nappali kisebb üzletek általában drágábban kínálják ugyanazt a terméket.

Az egyik jól bevált módszer a spórolásra, ha hétvégente hazajársz, és hozol otthonról ennivalót. Ha olyat csomagolsz, amit le is lehet fagyasztani, akkor még vésztartalékod is lesz a vizsgaidőszak ínséges idejére.

Ha semmiképp sem szeretnél magadnak készíteni ebédet, és nincs időd/lehetőséged hazajárni, nézz szét, milyen menzák vannak a környezetedben.  A legtöbb helyen 600-700 forintból már kényelmesen megebédelhetsz.

Milyenek 2017 iskolai menzái a világban?

A magyar menüt nem nehéz lekörözni. A világ számos pontján, kiváltképp a fejlett gazdaságokban fokozatos az iskolai menzák reformja. Az egészséges étkezés nem csak a fejlődésben segíti a gyerekeket, de hosszútávon megelőzheti, vagy kitolhatja egyes betegségek megjelenését is, tehát az állami egy befektetéssel milliárdokat spórolhat, hiszen évekkel később kevesebb beteget kell majd ellátni a kórházakban, aminek hatalmas költségei vannak.

Tankönyvek és jegyzetek

Ha nem olyan szakra jársz, ahol muszáj beszerezned a tankönyveidet, nem használod őket egész évben, akkor megúszhatsz egy nagyobb befektetést. A legtöbb képzésen az adott kurzusok írott anyagaira csak egy-két félévig van szükség, utána a polcra kerülnek hosszú időre. Ilyen esetben érdemes körbekérdezned a felsőbb éves szaktársaidnál. A lefénymásolt anyagok, használt könyvek akár ingyen, de legalábbis olcsóbban eljutnak így hozzád, mintha a könyvesboltban kezdenéd a félévet.

Azokat a könyveket, amelyek a fő tantárgyaidhoz kapcsolódnak (és éveken keresztül fogod használni), szintén beszerezheted a már végzett hallgatóktól. A legtöbb egyetemi karnak van olyan online csoportja, ahova kiteszik ezeket, és lecsaphatsz rájuk.

5 dolog, amit meg kell tenned 30 éves korod előtt

A lista természetesen bővíthető. Mi összegyűjtöttük nektek azt az öt dolgot, amit nem árt megtenni, mielőtt elérkeztek a harmadik ikszhez. 1. Elmenni külföldre a barátokkal Egy nyaralás a barátokkal valamilyen izgalmas külföldi országban, ahol nincsenek ott az aktuális problémák, a felelősség, az aggodalmak.

Sport

A legtöbb felsőoktatási intézménynek van olyan sportlétesítménye, ahova kedvezményesen, akár majdnem ingyen ellátogathattok. Ha azonban pont egy olyan egyetemre járnál, ahol ez a lehetőség nem él, nézz szét a város ingyenesen használható sportpályái és parkjai között. A legtöbb nagyvárosban már találhatsz európai színvonalú parkokat.

És bár mégmessze a rossz idő, ha télen is mozogni szeretnél, érdemes végigböngészni a körülötted lévő konditermek honlapjait. A diákigazolványod segítsétével számtalan edzőterembe olcsóbban bejuthatsz.