szerző:
Eduline

Az egyetemi élet nem a legolcsóbb mulatság sem a diákoknak, sem a családoknak, ezért érdemes néha egy kicsit spórolni. Megmutatjuk, hogy mik azok a dolgok, amiket ha betartotok, akkor több maradhat a zsebetekben a hónap végére.

©

1. Könyvek és tankönyvek

Sokat spórolhattok, ha a kötelező olvasmányokat egy-egy fejezet miatt nem veszitek meg a boltban, hanem kikölcsönzitek, vagy használtan keresitek meg. Nem árt megkérdezni a felsőbb éveseket sem, de egy másik remek lehetőség is a rendelkezésetekre áll. A Rukkola is ilyen lehetőség, ahol teljesen ingyen, a cserére kínált kötetekért válogathattok mások könyvei közül. Bővebben itt olvashattok róla:

Így szerezhettek jobbnál jobb könyveket teljesen ingyen

Rengeteget lehet spórolni, ha nem csak a könyvesboltokban szerzitek be a könyveiteket, hanem egy kicsit böngésztek az interneten. Ilyen lehetőséget kínál a Rukkola is. Mi az a Rukkola, és hogyan működik? A rukkola.hu oldalon, fizetés nélkül, a cserére kínált kötetekért válogathattok mások könyvei közül.

2. BKK vagy bicikli

Ha az egyetem közel van, akkor az őszi és a tavaszi hónapokban kényelmesebb és olcsóbb megoldás lehet két kerékre váltani. Ha nektek is van egy használaton kívüli kerékpárotok otthon, akkor mindenképpen megéri használni az ilyen időszakokban.

3. Menza és otthoni

Sokat megtakaríthattok, ha nem minden nap esztek a menzán, hanem magatoknak készítitek el az ebédet vagy vacsorát. Nem mellesleg a főzőtudományotok is fejlődhet. Egy palacsinta, tészták és zöldség-variációk  elkészítése nem sok idő és sokat lehet vele spórolni is.

Anyu főztje a legolcsóbb: milyen ételt hoznak magukkal az egyetemisták otthonról?

Kiderítették, leggyakrabban milyen ételeket visznek magukkal az egyetemisták a koliba vagy az albérletbe. Győzött a húsleves, a rántott hús, a csirkepörkölt és a fasírt. A CIG Pannónia adataiból persze fontosabb dolgok is kiderülnek, például hogy egy átlagos egyetemista egy évben örülbelül egymillió forintot költ élelmiszerre, ez az összes kiadás negyede.

4. Használjátok ki az egyetemi lehetőségeket

Nézzetek körül, van-e irodalmi vagy filmklub az egyetemen, főiskolán, lehet-e sportolni a campuson, kínálnak-e olcsón nyelvórákat. Rengeteg szabadidős és szakmai programot találhattok, amelyekkel havonta jó pár ezer forintot spórolhattok.

5. Adjátok el, ami nem kell

Ha meguntátok valamelyik ruhátokat, cipőtöket vagy dísztárgyatokat - nem beszélve a könyvekről és az elektronikai dolgokról - fotózzátok le, és töltsétek fel valamelyik aukciós oldalra. Így nemhogy spórolhattok, de évente akár több tízezer forintot is kereshettek így, minimális befektetéssel. 

Elegük van a bölcsészképzéseket érő támadásokból, szövetséget alapított négy HÖK-elnök

Megelégelték, hogy az elmúlt években többször megkérdőjelezték a bölcsészképzések "társadalmi és gazdasági hasznosságát", ezért saját szövetséget alapított négy bölcsészkari HÖK-elnök. "Az elmúlt években folyamatos támadás érte a bölcsész- és társadalomtudományterületen oktatott szakokat, megkérdőjelezve társadalmi és gazdasági hasznosságukat" - olvasható az ELTE, a Debreceni Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem bölcsészkari HÖK-elnöke által létrehozott Bölcsész Hallgatók Szövetségének szerdai közleményében.