szerző:
Eduline

Ha igazak a hírek, a jövőben három különböző minisztérium is felelős lesz az oktatásért: a felsőoktatás az innovációs minisztériumhoz kerül, a szakképzésért eddig is a gazdasági tárca felelt, a közoktatás pedig marad az Emberi Erőforrások Minisztériumánál. Amelynek új vezetője lesz.

©

A Figyelő információira hivatkozva a Magyar Idők azt írja, miniszter lesz az oktatási államtitkár, Palkovics László, innovációs és felsőoktatási miniszterként fog dolgozni - vagyis két külön minisztériumba kerül a köz- és a felsőoktatás. A szakképzés eddig is külön tárcához tartozott, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz.

Palkovics László eredetileg csak a felsőoktatásért felelt államtitkárként, 2016 februárjában jelentették be, hogy átveszi a köznevelési államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit feladatait is. Az új pozíció alighanem jobban passzol majd az eddigi oktatási államtitkárhoz, egyetemi emberként - fogalmazott korábban az Eduline-nak több intézményvezető - "a felsőoktatást sokkal jobban ismeri, mint a közoktatást", ráadásul 2016 decembere óta ő a "vezető nélküli, valamint az elektromos hajtású járművek fejlesztésében és gyártásában való magyar részvétel koordinálásáért, továbbá az ELI Science Park projekt oktatási, kutatási és a gazdaságfejlesztési koncepciójának kialakításáért felelős kormánybiztos". 

Balog Zoltánt az Emberi Erőforrások Minisztériumának élén Kásler Miklós, Széchenyi–díjas magyar onkológus, egyetemi tanár, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója váltja - ez már reggel kiderült.

Megvan, ki lesz Balog Zoltán utódja?

Kásler Miklós Széchenyi-díjas magyar onkológus, egyetemi tanár, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója lehet Balog Zoltán utódja az Emberi Erőforrások Minisztériumának élén - írja a Figyelő. A Figyelő információi szerint a legnagyobb esély arra van, hogy Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója váltsa Balog Zoltánt.