szerző:
MTI

Az oktatási államtitkár szerint a felsőoktatási törvény kedden elfogadott módosítása nem érinti a Közép-európai Egyetemet (KEE), de a CEU működése a kezdetek óta kérdéseket vetett fel. Palkovics László szerint a kvázi diplomagyárak miatt kellett módosítani a törvényt. A CEU persze nem tartozik ebbe a kategóriába.

©

Palkovics László az InfoRádió Aréna című műsorában kedd este ismét azt mondta: nem CEU-ellenes törvényt akartak hozni, olyan helyzetet akartak kialakítani, hogy a komplikációkat a jövőben el lehessen kerülni.

Nem akarnak olyan egyetemeket, amelyek kvázi diplomagyárként működnek - mondta, hangsúlyozva: ez a minősítés nem a CEU-ra vonatkozik. Az államtitkár kérdésre kijelentette: nem egy nap alatt rendezték a CEU ügyét.

Felidézte, hogy a jogszabályi környezet kialakítása 1993-ban kezdődött meg, és már akkor felvetődött, hogy mitől külföldi az egyetem, ha otthon nem folytat képzést, csak Magyarországon.

2004-ben ismét kérdések merültek fel a szándéknyilatkozat aláírásakor - emlékeztetett. Palkovics László megjegyezte: egy egyetem attól egyetem, hogy ott is folytat felsőoktatási tevékenységet, ahol akkreditálták. Hozzátette: 2011-ben az új felsőoktatási törvényben jelent meg a külföldi felsőoktatási intézmény fogalma, ebben a KEE helyére került.

Megszavazták a CEU-t ellehetetlenítő javaslatot

Ma dél után nem sokkal szavazott az Országgyűlés a CEU-t ellehetetlenítő törvényjavaslatról. A kormánypárti képviselők szavazatával elfogadták a módosítást, így finoman szólva bizonytalanná vált az egyetem magyarországi jövője. A javaslatot 123 igen, 38 nem szavazattal elfogadta az Országgyűlés.

A KEE a magyar szabályoknak megfelelő magánintézmény, amelyet a MAB akkreditált. A két intézmény képzései ugyanazon emberekkel, fizikailag egy helyen történik - jelezte, hozzátéve: a CEU egy Amerikában akkreditált intézmény, amely azonban ott nem folytat képzéseket.

A mostani jogszabály módosítás nem érintik a KEE-t semmilyen módon - mondta, és cáfolta, hogy az egyetemi autonómia veszélybe kerülne, vagy a CEU-t be akarnák zárni.

A CEU is működhet az idők végezetéig, de a KEE működjön az idők végezetéig, mindkettő kiváló intézmény - fogalmazott Palkovics László, aki szerint a működési modell, hogy két egyetemről van szó, sokaknak nem volt világos. Ebben látta az államtitkár a jelentős felháborodás okát is.

Azt várják a CEU-tól, hogy Amerikában is legyen képzése, illetve legyen államközi megállapodás a működésről - erősítette meg, és jelezte: kezdeményezni fogják a két ország együttműködését az amerikai oktatási minisztériumnál.

Arra, hogy az amerikai kormányzat a CEU-t tekinti az együttműködés letéteményesének, azt mondta: meglátják, hogy az oktatási minisztérium hogyan fog majd reagálni. A kérdést magyar részről miniszteri szinten szeretnék kezelni.

Palkovics László úgy látta: ha a szándék mindkét fél részéről az, hogy működjön tovább az intézmény, fognak megoldást találni.

Újabb demonstrációt tartottak a CEU-nál: ezrek skandálták, hogy ne írd alá, János

Újabb demonstrációt tartottak Budapest belvárosában a lex CEU ellen, megtelt tiltakozókkal az egyetem épületének környéke, több ezren alkottak élőláncot az épület körül. Körbeért az élőlánc a Nádor utca, Zrínyi utca, Arany János utca és Október 6. által körbezárt terület körül, ebben a négyszögben áll a CEU épülete is.

Hat hónap van, hogy meghatározzák az elveket, és utána az adott állammal öntenék megfelelő formába. A legrosszabb eset, ha a megállapodás később születik meg, akkor a CEU-ra esetleg egy évvel később lehet majd ismét jelentkezni. Nagy piros szalag azonban nem kerül a CEU-ra, hogy itt mindennek vége van - mondta az államtitkár, aki szerint ha az a döntés születne, hogy a CEU megy, az veszteség lenne, és ezt nem szeretnék.

További kérdésre közölte: az Oktatási Hivatal vizsgálatáról folyamatosan egyeztetettek a magyar egyetemekkel, hiánypótlásokat kértek, és arról is volt szó, hogy lesz egy ilyen törvény.

Az a minisztérium hibája, hogy rektori konferenciával nem egyeztettek, amit az idő hiányával indokolt. Ugyanakkor a javaslat egy technikai módosítás volt, a magyar egyetemekre nincs hatása - tette hozzá.