szerző:
Eduline

Újabb demonstrációt tartottak Budapest belvárosában a lex CEU ellen, megtelt tiltakozókkal az egyetem épületének környéke, több ezren alkottak élőláncot az épület körül.

Körbeért az élőlánc a Nádor utca, Zrínyi utca, Arany János utca és Október 6. által körbezárt terület körül, ebben a négyszögben áll a CEU épülete is. Az utcák tele voltak emberekkel.

Többen uniós zászlót, illetve "vétó", "I stand with CEU" feliratú transzparenst tartottak a kezükben, a demonstrálók azt skandálták, hogy "szabad ország, szabad egyetem". A "vétó" felirattal Áder János köztársasági elnöknek "üzentek", így kérve, hogy a CEU-t ellehetetlenítő jogszabályt küldje előzetes normakontrollra.

Jelentős volt a rendőri jelenlét, a környező utcákban rendőrségi kisbuszok álltak. A demonstrálók az éttermek bejáratát is elállták, de a pincérek nem küldték el őket, sokukkal beszélgetni kezdtek.

"Mi többet érünk, mint a kormány véleménye"

A demonstráción felszólalt egy CEU-s hallgató, aki azt mondta, "mi többet érünk, mint a kormány véleménye", majd a 2012-es diáktüntetésekről is ismert "semmit rólunk nélkülünk" rigmust kezdte skandálni.

Egy másik CEU-s hallgató, László Luca azt mondta, "olyan országban élek, ahol a kormány legfőbb ellenségei a civil szervezetek, a háború ellen menekülők, a felsőoktatási intézmények". Hozzátette: hihetetlen, hogy egy EU-s országban két nap alatt el lehet lehetetleníteni egy felsőoktatási intézményt, mert a kormány érdekei úgy kívánják.

©

Kijelentette: arra kérik Áder Jánost, hogy gyakorolja alkotmányos jogait, és "állítsa meg a kormány ámokfutását".

"A mai nap fekete nap Magyarország történelmében. Az elmúlt napokban tanúi lehettünk annak, hogyan működik a demokrácia hazánkban. Röpke egy hét alatt sikerült átvinni egy olyan törvényt, amely ellehetetlenített egy felsőoktatási intézményt" - tette hozzá egy másik CEU-s hallgató, aki azt mondta, nemcsak a CEU, hanem az egész ország rosszul jár a kormány döntésével.

"A kormány azt kérdezi, hogyan állítsuk meg Brüsszelt. Én inkább azt kérdezem: hogyan állítsuk meg Orbánt?" - mondta, hozzátéve: az egyetemek autonómiája több száz éves, hiszen az oktatás kincs, amit meg kell becsülni. A beszédek után a tömeg azt kezdte skandálni, "ne írd alá, János, vétózd meg".

A demonstráció fél hét körül ért véget, ám sokan átvonultak a Kossuth térre. A hvg.hu tudósítója szerint ugyan kevesebben gyűltek itt össze, mint az egyetemnél, ám a zászló és a Rákóczi szobor tözti rész nagyjából megtelt. Egy megafon itt is előkerült, és újabb beszédek hangzottak el. Egy adott ponton felsorolták azok képviselők nevét, akik megszavazták a felsőoktatási törvény módosítását, a tömeg pedig fújolt, illetve hazaárulózott.

Több ezren tüntetnek

"Hiába a soha nem látott méretű nemzetközi tiltakozás, hiába vonult több mint tízezer ember vasárnap este Budapest utcáin, a kormány nemhogy nem vonta vissza a módosítást, hanem demokratikus országhoz méltatlan módon felgyorsította a folyamatot, és úgy döntött, hogy egyeztetés és párbeszéd helyett, az érintettek bevonása nélkül, kivételes eljárásban fog dönteni a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosításról"  - írták a szervezők az esemény Facebook-oldalán, ahol a lex CEU megszavazása után percről percre emelkedett azoknak a száma, akik jelezték: részt vesznek a megmozduláson.

Miért tüntettek?

Mert a felsőoktatási törvény CEU-t ellehetetlenítő módosítását kedd délben 123 igen, 38 nem szavazattal elfogadta az Országgyűlés.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tegnapi javaslatára sürgősségi eljárásban tárgyalta a Parlament azt a törvényt, amit csak lex CEU-ként lehet emlegetni, mert kifejezetten az amerikai-magyar intézmény ellehetetlenítésére irányul. A javaslatot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyújtotta be éppen egy hete.

A keddi szavazást kemény viták előzték meg. Az ellenzék kifogásolta, hogy a kormány adminisztratív eszközökkel gyakorlatilag kidobja az országból annak egyik legjobb egyetemét. A kormánypárti képviselők szerint azonban szabálytalanul működik az egyetem, és káros a hazai felsőoktatásra.

CEU-rektor: jogi úton fogjuk megkérdőjelezni a törvénymódosítás alkotmányosságát

A CEU közleményben reagált a nemrég elfogadott módosításra. A Közép-európai Egyetem (CEU) elítéli a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításának az Országgyűlés által a mai napon történt elfogadását. Az új törvény nem csak a CEU, de más magyar felsőoktatási- és kutatóintézmények tanszabadságát is veszélyezteti. - írja közleményében az intézmény.

Balog Zoltán azt mondta, hogy Magyarországnak érdeke, hogy minél több autonóm, nemzetközileg elismert, a magyar tudástőkét elősegítő felsőoktatási intézménye legyen, az viszont nem érdeke, hogy olyan nemzetközi befolyásolási kísérleteknek engedjen teret, amelyekkel törvényesen választott kormányt vagy elnököt akarnak ellehetetleníteni. Ezután leginkább Soros Györgyről beszélt.

Mindenki tiltakozik

Egyszerűbb lenne felsorolni, kinél nem verte ki a biztosítékot a lex CEU. Kritizálta a törvénymódosítást a Magyar Rektori Konferencia, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Oxford rektorhelyettese, határon túli magyar kutatók és oktatók, világszerte elismert professzorok.

A CEU annyira kamuegyetem, hogy az Oxford rektorhelyettese is kiállt mellette

Az oxfordi rektorhelyettes Orbánnak írt levelet. Richardson nemrég a CEU-t vezető testületben is helyet kapott. A Közép-európai Egyetem olyan intézmény, amelyre Magyarország büszke lehet. A CEU a nemzetközi tudományos élet megbecsült tagja, magyarországi jelenléte hozzájárult a magyar tudományos élet nemzetközi megítéléséhez.