szerző:
Eduline

Az oxfordi rektorhelyettes Orbánnak írt levelet. Richardson nemrég a CEU-t vezető testületben is helyet kapott.

A Közép-európai Egyetem olyan intézmény, amelyre Magyarország büszke lehet. A CEU a nemzetközi tudományos élet megbecsült tagja, magyarországi jelenléte hozzájárult a magyar tudományos élet nemzetközi megítéléséhez. Véleményem szerint a kormány tervezett törvényjavaslata, hogy megváltoztassa az egyetem működésének feltételeit, megkérdőjelezné a tanszabadságot, valamint megszüntetné a magyar kormánnyal korábban aláírt megegyezéseket és biztosítékokat. A tanszabadság és függetlenség elengedhetetlen feltételeinek megnyirbálása veszélyes precedenst teremthet.

- ezt Louise Richardson, az Oxford Egyetem rektor-helyettese írta Orbán Viktornak írt levelében.

 

Rétvári elmagyarázta, szerinte miért csal a CEU

A Parlamentben mókázott az államtitkár. Kunahlmi Ágnes interpellációja a lex CEU-ról szólt, amit az ellenzéki politikus kritizált, és számon is kért a kormányon. Rétvári Bence, az Emmi államtitkára erre azt felelte, hogy a CEU-t New York államban jegyezték be, de ott csak papíron létezik, mert diplomát nem ad ki, sem kampusza, sem oktatói nincsenek.

Richardson nem csak a távolból áll ki a CEU mellett, nemrég ugyanis az egyetemet irányító kuratóriumhoz is csatlakozott.

Tisztelettel arra kérem a kormányt, hogy fontolja meg, mekkora kárt okozhat ez a törvényjavaslat nem csak ennek a megbecsült egyetemnek, de Magyarország nemzetközi tudományos megítélésének, és régóta fennálló kultrális, művészeti és szellemi hagyományainak is.