szerző:
Eduline

Néhány kulcságazat a statisztikák szerint továbbra is aggódhat a szakember utánpótlás miatt. Három ágazat ért el érdemi növekedést a felvételizők számára tekintettel, a mezőnyből különösen kiemelkedik a gazdaságtudományi képzésre jelentkezők száma, emellett a pedagógus és a bölcsész életet is újra többen választanák.

©

A 2016-os felvételi eljárásban 5 százalékkal növekedett a felsőoktatásba jelentkezők száma, ám a leendő hallgatók egyelőre fittyet hánynak a kormány nemzetgazdasági célkitűzéseire, ugyanis továbbra is jól futnak, sőt, ellépni látszanak a népszerű ágazatok. A gazdaságtudományi terület egyenesen szárnyal, annak ellenére, hogy jelentősen visszaesett az elmúlt években az államilag finanszírozott helyek száma. A képzésekre több mint 14 százalékkal többen jelentkeztek, mint tavaly a Felvi.hu statisztikái szerint.

Érdemes megfigyelni a pedagógusok számának emelkedését, mely talán az egyetlen ágazat, ami úgy produkált érdemi növekedést, amely egyezhet a stratégiai célokkal. A következő években a tanárok nagyobb nyugdíjazási hullámára lehet számítani, így különösen fontos az utánpótlás biztosítása, kompenzálva a képzés végén a pályaelhagyók számát is.

Az informatikai területen az érdeklődők száma lényegesen lassabb ütemben növekszik, mint azt a szakma is várná. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége szerint 22 ezer informatikus helye betöltetlen napjainkban az országban, az idei 7,5 ezer jelentkező aligha elégíti ki a fokozódó technológiai fejlődés közepette a piaci igényeket.

Érdekesség, hogy a bölcsésznek jelentkezők száma is növekedni tudott, miközben ezen a területen is megvágták az államilag támogatott helyek számát.

További érdekes, kattintható diagramjainkat is ajánljuk, valamint tekintsétek meg a legnépszerűbb egyetemekkel és szakokkal foglalkozó cikkünket is!