szerző:
Eduline

Ezekben a napokban tartják Kínában a központi egyetemi felvételi vizsgákat, amelyen közel 10 millióan vesznek részt, nagyrészt utolsó éves középiskolások. A tét óriási, mert lényegében itt dől el, hogy ki melyik egyetemre juthat be

©

A felvételin kínaiból, matematikából és egy idegen nyelvből mindenkinek kötelező a teszt, utána pedig gyakorlatilag a természet- és társadalomtudomány közül kell választani, és a további vizsgákat ennek megfelelően letenni a két nap alatt - írja a G7.

A kínai családok életében a felvételi nagyon fontos szerepet játszik, hiszen többnyire ettől függ, hogy a gyerek kék vagy fehér galléros pályára kerül, azaz inkább szakmunkás vagy magasabban képzett dolgozó lesz belőle.

A siker érdekében szinte minden pályázó kisiskolás korában elkezdi a felkészülést, az iskola után már 6-8 éves koruktól kezdve különórákat vesznek a gyerekek. Nem ritka az sem, hogy az egyetemre való felkészülést már óvodás korban elkezdik. A családok 93 százaléka küldi valamilyen formában iskola utáni tanfolyamra a gyerekét, és ez 120 milliárd dolláros (32 ezer milliárd forintos) piacot teremtett az országban.

A CNBC cikkében szereplő 8 éves gyerek például az iskola után hetente négy órát jár zongorázni tanulni, négy órát tollaslabda edzésen tölt, két angolórát vesz és legalább 6 óra külön matematika- vagy egyéb órája is van.

Miért alszanak a kínai egyetemisták szülei a tornacsarnokban?

Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez. A szülőknek is megágyaztak. A kínai Észak-nyugati Műszaki Egyetem tornacsarnokában több száz matracot helyeztek ki azoknak a szülőknek, akik az ország távoli pontjáról utaztak fel gyerekükkel, hogy segítsenek a beiratkozásban.