szerző:
Eduline

Külföldi továbbtanulás szempontjából a szomszédos Ausztria továbbra is a legnépszerűbb a magyar fiatalok körében, többek között az ingyenes képzések miatt. Ez viszont nem jelenti azt, hogy anyagilag is könnyű lenne ott egy magyar hallgató élete.

Osztrák tanóra.
©

Az osztrák felsőoktatási intézmények továbbra is széles körben kínálják német és angol nyelvű képzéseiket. Graz, Innsbruck, Salzburg mellett a legtöbb egyetem Bécsben található.

A német nyelvű képzésekért nem kell fizetni, mindössze egy 17,5 eurós regisztrációs díjat kell fizetnie a leendő hallgatóknak félévente. Amennyiben nem sikerül az ideális képzési idő, valamint plusz két féléven belül diplomát szerezni, onnantól félévente már 364 eurós tandíjat kell fizetni.

Bécsben az élet nem olcsó, a minimális igényeket 600-800 euróval lehet letudni egy hónapban, legfőképp akkor ha sikerül kollégiumot találni. Ezek havi díja 250-350 euró között mozog, az albérletek díja már 500 euró közelében mozog. A bécsi tömegközlekedési diákbérlet 75 euró, az élelmiszer hasonló költséggel jár, mint Magyarországon. A vidéki felsőoktatási intézményekben némileg kedvezőbb a helyzet, a kollégiumok 200-300 euró között kínálják az ágyakat.

A diákmunkával okosan kell bánni, ugyanis tényleg nem mehet a tanulás rovására, elég nehéznek számít főleg az első két félév, amíg egy magyar hallgató felveszi a tempót. Három kategória van, amit elvállalhat egy hallgató:

  • heti 10 órás munka (Geringfügig - adómentes), amivel legfeljebb 376 eurót lehet keresni,
  • a heti kevesebb mint 38,5 órás, vagyis részmunkaidős foglalkoztatás részben adómentes (Teilzeit) formában havonta 376-1000 eurót lehet keresni, de évi 11 ezer felett adóköteles
  • A teljes idejű, 38,5 órás heti foglalkoztatással már adózni kell, de havonta 1000-2700 eurót is meg lehet keresni bruttó áron. Nem mellékes, hogy Ausztriában évi 12+2 fizetés van, ennek egyik része a hagyományos kereset a 13. hónapra, ehhez jön hozzá végül az évi bécsi átlagkereset (~1300 euró)

Forrásként a Magyar Diákok Egyesületének tájékoztatóját használtuk.

Az általános felvételi jelentkezést június 15-ig kell előkészítsétek, ekkor indul a hivatalos felvételi időszak, amely szeptember első hetében zárul. A legnépszerűbb bécsi egyetemre már március 1-től jelentkezhettek az egyetem saját rendszerén, az U:SPACE-en keresztül, a többi intézmény is megnyithatja a jelentkezést az általános eljárás megkezdése előtt.